Technologický sektor zastiňuje další vítěze nižších sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Marek Ševčík je aktuálně zodpovědný za správu čtyř investičních fondů s objemem aktiv ve výši 5 mld. korun. Na denní bázi vyhledává a selektuje nové investice a následně je začleňuje do portfolia v rámci risk managementu.


Technologický sektor zastiňuje další vítěze nižších sazeb
#Trendy#Akcie#Dluhopisy

Na období nižších úrokových sazeb připravujeme portfolia trochu jinak než benchmarkové (pasivní) fondy. Technologie a růstové akcie jsou typická volba, které se nevyhýbáme. Do dalšího období však vstupuje akciový sektor západních nemovitostí z jiných, dle nás velmi nízkých valuací.


Často zmiňovaným beneficientem nižších úrokových sazeb je technologický sektor. Nejinak tomu bylo při poslední akciové rally, započaté v říjnu. Hlavním motorem byl pokles výnosů státních dluhopisů, tj. referenční úrokové sazby, o více než procento během jednoho kvartálu. Nešlo ale o úlevu z odvrácení dluhové krize technologických firem.


Technologické firmy mají nejvyšší potenciál v případě úspěchu jejich (zpravidla) inovativních řešení. Obědy zdarma ale neexistují. Onen případný úspěch je zjednodušeně řečeno v byznys plánech namalován ve tvaru známé hokejky. Nákupní cenu takových firem je možno obhájit především růstem zisků v budoucnu, až faktické výsledky doženou dnešní ceny firem. Investování ale není obor o hledání největších zisků, ale hledání největších zisků očištěných o riziko. Finanční jistota v podobě vysokých úrokových sazeb (vklady, dluhopisy) je výrazným motorem i rizikem pro ceny akcií. Růstové akcie jsou cennou složkou portfolia. Pouze stojí za zamyšlení, zda jsou dnešní ceny investorům kompenzovány. Trh možná sám sebe v honbě za vítězi poklesu sazeb poněkud předběhl. Jiné snad teprve objeví.


Západní ceny bytů poklesly zaokrouhleně od svých maxim o cca 15 % (Německo). Z burzovních grafů to ale vypadá, že realitní firmy bojovaly dva roky o život. Tuto definici splňují pouze jednotky burzovně obchodovaných firem. Běžnou metrikou sektoru je dvakrát vyšší hodnota nemovitostí než objem dluhu. Inflační tlaky na náklady polevily, vrchol sazeb jsme snad viděli. A firmy rok co rok dále zvyšují nájmy plně obsazených budov. Heimstaden (akcie nemáme) a Vonovia ukázaly již výsledky za první kvartál. Hlavní sdělení vidíme zde: pokles cen německých bytů se zastavil. Nadále proto vidíme německý real estate jako jednu z největších příležitostí pro snižování sazeb. Akcie se obchodují cca za 50 % ceny budov, které tvoří jejich hodnotu.   



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.