Pravidelný týdenní komentář k trhu

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.




Dění na světovém trhu

Uplynulý týden byl pro většinu evropských trhů zkrácený o středeční svátek, ale trhy v USA zůstaly otevřeny. Investoři sledovali geopolitiku, výsledkovou sezónu, středeční Fed a páteční makrodata v USA. Geopolitika naštěstí v posledních dnech, alespoň ta na Blízkém východě ustoupila do pozadí. Výsledková sezóna za 1Q24 nadále překvapovala většinově v pozitivním gardu. Středeční Fed ponechal úrokové sazby opět beze změny (5,25–5,50 %). Centrální bankéři uznali, že se zastavil předchozí pokles inflace, v současnosti neuvažují o snižování sazeb a budou čekat na další data. Na druhou stranu Powell na tiskové konferenci trhy uklidnil, že i přes nepříznivý vývoj inflace neuvažují o možnosti dalšího zvýšení sazeb. Fed také oznámil, že zpomalí proces snižování své bilance z 95 na 60 mld. USD měsíčně. V pátek pak byla v USA představena horší data jak z měsíční zaměstnanosti (175 vs. oček. 240 tis. nových prac. míst), tak i za ISM služeb (49,4 vs. oček. 52 b). Relativně jestřábí Fed byl přetlačován solidní výsledkovou sezónou a v závěru týdne horšími zámořskými makrodaty, což ponechalo akcie na rozcestí. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden o 0,3 % t/t výše. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 odepsala 0,6 % t/t. Domácí index PX následoval Evropu a odepsal 1,5 % t/t na 1520,2 body. Jedním z důvodů bylo i obchodování akcií Komerční banky bez nároku na dividendu.

 

Společnosti na BCPP

Erste Group oznámila za 1Q24 čistý zisk ve výši 783 mil. EUR (+32 % r/r) a překonala tak odhady trhu (736 mil. EUR). Oproti očekávání byly mírně vyšší všechny hlavní výnosové položky. Managment zároveň potvrdil dosavadní celoroční výhled na všech úrovních. Titul zakončil týden na 1115 Kč (-0,1 % t/t)

 

Komerční banka reportovala za první kvartál tohoto roku čistý zisk ve výši 2 804 mil. Kč, a výrazně tak zaostala za tržním očekáváním (3 121 mil. kč). Hlavním důvodem tohoto zklamání jsou především vyšší opravné položky oproti odhadům (485 vs. oček. 214 mil. Kč), rozdíl na provozním zisku byl relativně malý (4,02 vs. oček. 4,06 mld. Kč). Celková kapitálová přiměřenost na úrovni 18,8 % je stále výrazně nad cílem managementu (16,9 %). Management zároveň na všech úrovních potvrdil celoroční výhled, který počítá s růstem úvěrů i klientských vkladů kolem 5 %. Titul zakončil páteční seanci na 786 Kč (-8,8 % t/t). Zde jen připomínáme, že se akcie KB již obchodovaly v pátek bez nároku na hrubou dividendu 82,66 Kč/akcii.

 

Prodejce vlasové kosmetiky Bezvavlasy oznámil za r. 2023 pro forma výsledky, které v sobě zahrnují i akvírovanou společnost Hair Servis tak, jako kdyby byla součástí skupiny po celý loňský rok. Podle těchto výsledků dosáhly tržby 1,05 mld. Kč a zisk před odpisy EBITDA 115 mil. Kč, tj. s marží EBITDA 11 %. Čistý zisk pak činil 79 mil. Kč. O rok dříve činily tržby 523 mil. Kč a zisk EBITDA 34 mil., ale kvůli zahrnutí firmy Hair Servis za celý loňský rok nejsou výsledky dobře srovnatelné. Výhled na celý rok firma poskytne až v pozdní fázi roku. Společnost také oznámila, že se novým generálním ředitelem stane od června Daniel Horák, který vedl 10 let síť lékáren Dr. Max. Šéfem pro e-commerce se stane Nicolas Eich, který dříve vedl firmy Edenred, Chytrý Honza či ePojištění. Titul zakončil pátek na 710 Kč (+1,4 % t/t).

 

Společnost JTPEG Financing CZ I, a.s. oznámila výsledky testování kovenantu LTV (Loan-To-Value) ručitele vztahujícího se k dluhopisovému programu. Testování bylo provedeno k 31. prosinci 2023, přičemž výsledná hodnota byla 48,2 %, což splňuje stanovenou podmínku <60 %. Ručitelem dluhopisů je JTPEG INVESTMENTS FUND I SICAV, a.s. Ručitel je fondem kvalifikovaných investorů, v jehož portfoliu jsou například akcie ČEZ, ProSiebenSat. 1 Media, dluhopisy Tatra Mountains Resorts, dluhopisy Savarin a mnohé další. Dluhopisy jsou obchodovány na pražské burze.

 

Společnost CPI Property Group (CPI PG) oznámila, že se dohodla s investorem Sona Asset Management o jeho vstupu do portfolia polských aktiv. Z oznámení vyplývá, že CPI PG prodá ve vyčleněném portfoliu podíl za 250 mil. EUR. Vedle toho společnost oznámila, že dokončila prodej 84% podílu v provozovateli lyžařského střediska Crans Montana ve Švýcarsku za 102 mil. EUR. Získanou hotovost CPI PG použije na snížení dluhu. Společnost navíc oznámila, že brzy představí další divestice ze svého portfolia. Separátně se CPI podařilo upsat nové zelené dluhopisy v objemu 500 mil. EUR s pětiletou splatností a kupónem 7 %. Vzhledem k upisovací ceně ponese dluhopis výnos do splatnosti 8,25 % p.a. Poptávka činila až 3 mld. EUR a poukazuje na oživení dluhopisového trhu i pro realitní segment.

 

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání snížila úrokové sazby o 50 b.b. na 5,25 % (2T repo). Ze strany ČNB šlo o čtvrté snížení sazeb v řadě (prosinec, únor, březen, květen) a potřetí v řadě o 50 bazických bodů. Hlasování bylo jednoznačné (7:0). Celkové vyznění zasedání naznačilo, že další pokles sazeb může být pomalejší a rázné snižování sazeb může brzy vystřídat fáze „jemného ladění“. I když se inflace letos vrátila k úrovni 2 procent, bankovní rada stále bedlivě sleduje proinflační rizika, jako je výrazně nadprůměrný růst cen služeb. Bankovní rada také uvedla, že neutrální nominální úrokovou sazbu vidí výš než dosud na 3 procentech a chce úrokové sazby držet bezpečně nad úrovní inflace. Pravděpodobně již na dalším zasedání (27. června) bude bankovní rada řešit otázku, zda sazby snížit jen o 25 bazických bodů, tj. na 5,00 % (nyní 5,25 %). Na konci roku čekáme repo sazbu ČNB kolem 4 procent. Koruna v reakci na zasedání ČNB posílila o 15 haléřů na 3měsíční maximum 25,0 CZK/EUR. Sazby na peněžním trhu se zvedly na letošní maxima, například u 2letého úrokové swapu nad 4,4 %.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl Colt CZ (685 Kč, +7,9 % t/t). Titul se obešel bez kurzotvorné informace. Na trhu bylo patrné, že se zřejmě vyčerpal větší prodejce, který operoval na trhu již delší dobu. Současně mohou již investoři začít spekulovat na výsledky, které firma představí 23. 5. Naopak nejvíce klesajícím titulem, mimo Komerční banku (786 Kč, -8,8 % t/t), která se obchodovala již bez nároku na dividendu bylo Primoco (-4,4 % t/t na 860 Kč). Titul se obešel bez kurzotvorné zprávy. Investoři spekulovali na výsledky za 1Q24 (6. 5.), kde firma prozatím nepředoznámila žádné získané zakázky. To zřejmě vzbuzovalo spekulace na nejen samotná čísla.

 

Výhled na příští týden

Příští týden bude pro domácí trh opět zkrácený o středeční státní svátek. Investoři budou pokračovat ve sledování výsledkové sezóny za 1Q24 a monitorovat geopolitický vývoji se zaměřením na Blízký východ. Výsledková sezóna by měla stále podporovat pozitivnější náladu, která může být nahrazována spekulacemi ohledně výhledu na měnovou politiku potažmo vývoj tržních výnosů. Důvodem je nedávné zasedání Fedu a poslední zámořská makrodata (ISM služeb a měsíční data z trhu práce). Celkově jsme na příští týden mírnými optimisty s tím, že by výsledková sezóna mohla přetlačit ostatní faktory.

 

Na domácí scéně by měla pokračovat výsledková sezóna. V pondělí (6. 5.) by mělo zveřejnit svá čísla za 1Q24 Primoco a ve čtvrtek (9. 6.) pak Gen Digital a CTP.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na květen (oček. 76,8 po 77,2 bodech m/m). V Německu se zaměříme na úterní podnikové objednávky za březen (oček. 0,5 po 0,2 % m/m) a středeční průmyslová produkce za březen (oček. -0,9 po +2,1 % m/m).

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.