ČNB snížila úrokové sazby na 5,25 %, další pokles může zpomalit

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


 ČNB snížila úrokové sazby na 5,25 %, další pokles může zpomalit
#Trendy#Ekonomika

Ve čtvrtek Česká národní banka (ČNB) podle očekávání snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů na 5,25 % (2T repo). Ze strany ČNB šlo o čtvrté snížení sazeb v řadě (prosinec, únor, březen, květen) a potřetí o 50 bazických bodů. Hlasování bylo tentokrát jednoznačné (7:0), když na předchozích zasedání byly hlasy i pro vyšší snížení sazeb (o 75 bps). Celkové vyznění zasedání naznačilo, že další pokles sazeb může být pomalejší a rázné snižování sazeb může brzy vystřídat fáze „jemného ladění“.


5,25 %


Nová prognóza naznačuje pomalejší pokles sazeb

ČNB představila novou makroekonomickou prognózu, která vůči únorové verzi předpokládá letos mírně nižší inflaci a naopak vyšší ekonomický růst v letošním i příštím roce. Ovšem výrazná změna se týkala prognózy vývoje úrokových sazeb, kdy nová prognóza na začátku příštího roku čeká sazby kolem 4 % (dosud 2,5 %). Prognóza nedoporučuje rychlý pokles sazeb, ale připouští, že už na příštím zasedán (27. června) by úrokové sazby mohly klesnout jen o 25 bazických bodů.  Guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že bankovní rady preferuje pomalejší pokles sazeb, ale již rozdíl mezi bankovní radou a prognózou není tak velký, jako byl v únoru.


ČNB snížila úrokové sazby na 5,25 %, další pokles sazeb může zpomalit


Jestřábí výhled bankovní rady

Bankovní rada stále vidí rizika na straně vyšší inflace. Mezi rizikové faktory bankovní rada řadí setrvačnost vysokého růstu služeb, slabší kurz koruny a také stále relativně zvýšené inflační očekávání. Rizikem může být i oživení aktivity u hypoték a následného dopadu na realitní trhu. Guvernér Michl na tiskové konferenci nechtěl otevřeně naznačit, zda již od června zpomalí pokles sazeb, pouze zopakoval formulaci, že vše bude záviset na průběžných datech a pokles sazeb může bankovní rada kdykoliv upravit, nebo ho i přerušit.


Vyšší neutrální úroková sazba

Bankovní rada také diskutovala výši nominální úrokové sazby, tj. úrovně, kde by se současný pokles sazeb měl zastavit, pokud ekonomika bude v rovnováze. Model ČNB předpokládá, že tato úroveň je na hladině 3 % (1 % reálná sazba + 2 % inflace), ale většina bankovní rady se přiklání k tomu, že tato úroveň je výš. Guvernér Michl zmínil úroveň 3,5 procenta. Důvodem pro vyšší neutrální sazbu má být deficitní státní rozpočet a také snaha ČNB držet úrokové sazby bezpečně nad inflací. Pomalejší pokles úrokových sazeb (= relativně vyšší úrokové sazby), snaha je i dlouhodobě držet výš, je důležitá zpráva jak pro domácí úrokové prostřední, tak i pro kurz koruny.


Další pokles sazeb už jen o 25 bodů?

Květnové zasedání naplňuje naše očekávání, že v druhé polovině roku pokles sazeb ČNB zvolní. Pravděpodobně již na dalším zasedání (27. června) bude bankovní rada řešit otázku, zda sazby snížit jen o 25 bazických bodů, tj. na 5,00 % (nyní 5,25 %). Na konci roku čekáme repo sazbu ČNB kolem 4 procent, možná i mírně nad (4,25 %).


Koruna k euru v reakci na tiskovou konferenci guvernéra Michla posílila o 15 haléřů na 3měsíční maximum 24,95 CZK/EUR, pak se stabilizovala na úrovni 25,0. Sazba 2letého úrokového swapu se zvedla o 10 bodů na 4,45 %, což je nejvyšší úroveň od začátku roku. 



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.