Marek Janečka: Cenu zlata a ropy teď bude ovlivňovat hlavně dění na Blízkém východě

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Marek Janečka: Cenu zlata a ropy teď bude ovlivňovat hlavně dění na Blízkém východě
#Trendy#Komodity#Zlato

Růst cen zlata, ropy a kakaa na straně jedné, naopak pokles ceny zemního plynu nebo většiny potravin včetně obilovin. Komodity se opět dostávají do hledáčku investorů, protože mohou sehrát významnou roli ve správně nastaveném portfoliu. „Komoditním indexům se po loňském poklesu a slabším úvodu letošního roku začíná opět dařit,“ říká odborník na komoditní trhy J&T Investiční společnosti Marek Janečka.


Akciové indexy v posledních týdnech v souladu s očekáváním mírně ztrácejí. Jak se naopak daří komoditám? Fungují jako protiváha akciovým trhům?

Komoditním indexům se po loňském poklesu a slabším úvodu letošního roku začíná opět dařit. Od začátku března posiluje řada komodit, jako je ropa, v reakci na růst geopolitického napětí zejména na Blízkém východě. Na druhou stranu některé komodity letos ztrácejí.


Které?

Například zemní plyn nebo obiloviny. U zemního plynu za poklesem cen stojí především slabší poptávka v důsledku mírné zimy na severní polokouli.


Které naopak září nejvíce? Je to především zlato?

Zlato patří i letos k nejpopulárnějším komoditám poté, co jeho cena v dubnu překonala rekordní hranici 2400 dolarů za troyskou unci.


Proč zlato roste tak dynamicky?

Za jeho cenovým vzestupem stojí především poptávka ze strany centrálních bank, které loni nakoupily už druhý rok po sobě více než 1000 tun za účelem diversifikace svých měnových reserv. K tradičním kupcům zlata z řad centrální bank zemí s autoritářskými režimy, tedy zejména Číně, Rusku nebo Turecku, se v poslední době přidávají i některé evropské země, k nimž patří Polsko nebo Česká republika.


Zmínil jste vývoj na ropě. Co od ní lze očekávat? Překoná dlouhodobě 100 dolarů za barel?

Cena ropy reagovala na eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem výrazným nárůstem. V případě ropy Brent se jednalo krátkodobě o vzestup nad 90 dolarů za barel. Nicméně poté, co situace na Blízkém východě nevedla k narušení ropných dodávek, cena klesla zpět pod tuto hranici. Ve hře jsou ovšem americké sankce mimo jiné na export íránské ropy. Oproti tomu stojí relativně vysoké zásoby ropy ve světě a volná produkční kapacita zemí organizace OPEC ve výši 6 milionu barelů denně. To jsou hlavní důvody, proč je růst cen ropy nad hranici 100 dolarů za barel v současnosti poměrně málo pravděpodobný.


A jak se vyvíjejí potraviny? Už se situace uklidnila?

Ceny důležitých potravinářských komodit, jako je pšenice, kukuřice nebo sója, mají od roku 2022 spíše klesající tendenci. Výpadky dodávek především u obilovin způsobené válkou na Ukrajině byly vykompenzovány nadprůměrnou sklizní jinde ve světě. Existují ale výjimky. Mluvím zejména o kakau, jehož cena se za poslední rok více než zdvojnásobila.


Co se stalo?

Důvodem byla horší úroda v západní Africe způsobené především změnou klimatu.


Které další komodity jsou v současnosti z pohledu investorů zajímavé?

Aktuálně zažívají renesanci některé technické kovy díky obnovené poptávce nebo zpřísnění sankcí na ruský export (hliník, ocel). Pozitivní vývoj by měl pokračovat u cen mědi, která je klíčovou komoditou pro transformaci na karbonově neutrální společnost. Růst cen zlata v posledních týdnech následuje i stříbro, které v loňském roce naopak za cenami žlutého kovu zaostávalo.


Lze nějak zobecnit, jaké události mají v současnosti hlavní vliv na ceny komodit?

V případě energetických komodit a zlata bude k hlavním faktorům i nadále patřit geopolitika. Svoji roli u cen většiny komodit bude hrát i vývoj úrokových sazeb a kursu amerického dolaru. V případě zemědělských komodit to budou změny počasí a klimatické jevy El Niño, popřípadě La Niña. U technických kovů bude zásadní sledovat vývoj průmyslové aktivity v největších ekonomikách, tedy zejména v Číně a USA.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.