Zbrojařské společnosti formují trend na příštích deset let

2-minutové čtení
J&T specialista

Zbrojařské společnosti formují trend na příštích deset let
#Trendy#Starosti

Konec mírové dividendy. Tak by se dalo s definitivní platností popsat období, které začalo loňskou invazí Ruska na Ukrajinu. Za mírovou dividendu se označovala situace, kdy si po rozpadu Sovětského svazu a Varšavské smlouvy západní země mohly dovolit výrazně snížit výdaje na obranu. Konflikt se silným protivníkem už nehrozil, tak proč udržovat velké armády a kupovat drahé zbraně, když lze prostředky přesunout v rámci státních rozpočtů jinam.

A mírová dividenda byla bohatá. Země západní Evropy postupně snižovaly výdaje na obranu coby podíl hrubého domácího produktu ze 3 procent na začátku 80. let až na 1,5 procenta před 5 lety. Mimořádně silnou redukční dietu nasadila armádě kdysi mocná Velká Británie, kde výdaje klesly z téměř 6 procent na 2,5 procenta národního produktu.

S konfliktem té délky a intenzity, jakou pozorujeme dnes, nikdo nepočítal. Investiční banka Goldman Sachs odhadla, že výdaje na obranu evropských členů NATO vzrostou během příštích pěti let o celou jednu třetinu s tím, jak se vlády snaží narychlo své armády dozbrojit a zvětšit. Největší tempo růstu výdajů se čeká u Polska a Německa, nedaleko za nimi bude Itálie a Španělsko. Německo dokonce navýšení standardního rozpočtu doplnilo vznikem speciálního fondu na modernizaci armády o velikosti 100 miliard eur. Za mimořádně slabé místo náš západní soused považuje letectvo. Podle údajů Bundestagu jsou třetina vojenských letadel a více než polovina vrtulníků neschopné nasazení.

Investoři tuto příležitost okamžitě pochopili. Akcie zbrojařských firem si připsaly skokové růsty loni po začátku invaze, ale tím se příležitost nevyčerpala. S tím, jak zvýšení obranných rozpočtů dostávalo v jednotlivých zemích konkrétní rysy, investoři zaceňovali větší jistotu, že porostou tržby a zisky zbrojních firem. Letos od začátku roku se index akcií zbrojních společností v Evropě zhodnotil o 20 procent, přesně dvakrát rychleji než široký celoevropský index. Renesance zbrojařů a obnova výrobních kapacit podle všeho není vlna, která rychle přejde. Vyčerpané zásoby munice a zbraní se budou doplňovat řadu let. Zbrojařské firmy mohou být novým investičním trendem na dekádu dopředu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.