Pochutnejte si na Silvestra v Buddha Baru

Chcete prožít poslední den roku bez starostí z přípravy hostiny? Pokud ano, nechte pozvat do Buddha Baru.

Tam pro vás šéfkuchař Lukáš Želechovský připravil na oslavu nového roku mimořádně bohaté menu.

Kdo při vzniku Novoročního menu rozhoduje o tom, jaká jídla budete nabízet a jaké chutě kombinovat?

Menu se pomalu rodí v mé hlavě vlastně od předešlého Silvestra. Důležitý je nápad, který se postupně piluje, až se dostane do finální podoby. Začátkem prosince zkouším vymyšlená jídla, píšu postupy, hraju si s aranžmá na talíři a v půlce prosince pak celé menu zkoušíme, aby personál kuchyně i servis znal každý detail.

Jako dezert je v Novoročním menu mandlové soufflé s jasmínovou polévkou a pivní zmrzlinou. Jak vás napadne taková kombinace chutí?

Není v tom žádné tajemství. Myslím, že na konci roku se prostě hodí vyzkoušet něco nového. Jídlo musí lidem chutnat a mělo by je bavit jíst, stejně jako nás baví ho připravovat. Žádné bouřlivé debaty kolem něj v kuchyni nevedeme. Pochopitelně šlo by to, přece jenom každý máme trochu jiné chutě, ale já si za svým menu stojím a mám důvěru nejen kolegů, ale i Buddha Baru v Paříži, který musí celý koncept schválit. Zatím nikdy nic nenamítali.

Jak pracuje vaše fantazie při přípravě menu?

Vytváření každého menu je vždy běh na dlouhou trať. Celý rok u sebe nosím diář, který nefunguje na schůzky, ale na jídlo. Je to vlastně takový zápisník nápadů. Konkrétní kombinace nebo ingredience mě nenapadají ze dne na den, ale sbírám je postupně celý rok. Když se pak blíží moment uvedení nového menu, zavřu se doma, otevřu diář, popustím uzdu fantazii a ... funguje to. (směje se) S chutěmi to není jednoduché, opravdu platí, tisíc lidí, tisíc chutí. Záleží na spoustě věcí, ale jsou zkrátka ingredience, na které lidé slyší a které jim budou chutnat vždycky.

Kdo je váš tester, který jídla ochutnává, než je naservírujete zákazníkům?

Ochutnávači jsou generální manažer, manažer restaurace a sommeliér. Každé jídlo musím pochopitelně otestovat i já. Ochutnávám i během servisu.

Jak probíhá den šéfkuchaře do doby, než hosté v sedm večer zasednou k večeři?

Drobné přípravy začínají už v předvečer. Připravují se suroviny, chystá se inventář a sepíše se seznam práce, abychom na nic nezapomněli. Silvestr v kuchyni ožívá zhruba od 10 hodin, kdy je nastoupený celý tým čítající devět lidí a začíná pořádný šrumec. Nic se nesmí ponechat náhodě a všechno musí být připraveno na 110 %, aby během servisu nenastal žádný problém. Osobně se řídím heslem, že štěstí přeje připraveným, to platí i v kuchyni. Silvestrovský večer pro personál končí kolem druhé hodiny ranní, kdy ovšem odcházíme z čisté kuchyně připravené na druhý den. Na Nový rok přicházíme do práce opět kolem desáté dopoledne. Je to trochu náročné, ale velmi se na to těším.

Který hlavní chod z letošního menu byste si vybral vy osobně?

Těžká otázka. Obě jídla jsem vymyslel a chutnají skvěle. Ale přednost bych dal steaku v kombinaci s lanýžovým juice. Po mase a lanýžích se můžu utlouct.

Jak má člověk postupovat, když sedí v restauraci nad menu plným lákavých jídel a neví, jak se rozhodnout?

Doporučoval bych vsadit na instinkt, který funguje dostatečně spolehlivě. Nebo se zeptat obsluhy, případně nechat si doporučit od šéfkuchaře.

 

Menu servírují v Buddha Baru 31. prosince od 19. hod za cenu 3 000 Kč

Ušetřete si po vánočních svátcích stres z přípravy další hostiny u vás doma a starosti přenechejte kulinářským odborníkům. Šéfkuchař pražského Buddha Baru Lukáš Želechovský pro vás spolu se svým týmem připravil excelentní menu. Kromě výtečných drinků vás tak poslední den v roce čeká v Buddha Baru jedinečný gurmánský zážitek.

Silvestrovské menu vás ohromí neotřelou kombinací zajímavých chutí. Z předkrmů vás čeká jehněčí tartar s pistáciovou omáčkou, humří carpaccio s Yuzu – Jalapeno dresinkem nebo pečená foia gras a tare omáčkou, kaštanovým pyré a fíkovým chutney. V hlavních chodech můžete vybírat mezi hovězím steakem Wellington s bulgurem a lanýžovým juice nebo pošírovaným halibutem s raviolami a Miso – Champagne omáčkou. Harmonii chutí pak perfektně dotvoří dezert