Makro: Utlumený vývoj cen výrobců v květnu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Vývoj cen výrobců byl v květnu nečekaně slabší. V průmyslu ceny (index PPI) v květnu meziměsíčně klesly o 1,2 % m/m (+0,2 % m/m v dubnu) kvůli poklesu cen elektřiny (-2 %) a také se projevil předchozí globální pokles cen ropy. V meziročním srovnání se zpomalil růst cen na 1,0 % r/r (1,4 % r/r v dubnu). Překvapením byl utlumený vývoj jádrové inflace (index bez cen energií), kde ceny klesly o 0,6 % m/m a meziroční pokles se prohloubil na -0,6 % (-0,4 % r/r v dubnu).

U cen zemědělských výrobců došlo ke zmírnění propadu na -10,1 % r/r (-13,4 % v dubnu), ale meziměsíčně ceny klesly druhý měsíc v řadě (-1,5 % m/m v květnu), což naznačuje, že vývoj cen potravin by měl zůstat utlumený. U služeb pro firmy a stavebních prací došlo ke zvolnění tempa růstu cen na 2-3 % r/r.

Pro ČNB je dobrou zprávou, že ze strany výrobců je cenový vývoj utlumený a inflační tlaky v ekonomice spíše zeslabuje.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.