Pražskou burzu táhl dolů ČEZ

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan dělí svou makléřskou činnost na dvě části – exekuční a konzultační. Exekuční se skládá z přijímání klientských pokynů a jejich realizace na trzích. Konzultační je tvořena rozhovory s klienty, nejčastěji o akciích a dluhopisech.   




Čtvrteční obchodování zastihlo evropské akciové trhy v poměrně optimistické náladě, když většina hlavních akciových indexů rostla kolem 1 %. Uvolněný sentiment svědčil především technologickým a bankovním akciím, za trhem naopak zaostávaly utility a real estate. Pražská burza nehýřila optimismem jako její západoevropské protějšky a zaznamenala již šestý ztrátový den v řadě. Tentokrát odepsala 1,57 % a zakončila den na hodnotě 1 319 b. Událostí dne bylo vládní schválení návrhu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev (přezdívaný "lex ČEZ"). Podle něj by u veř. obchodovaných spol. nově stačilo jen 75 % hlasů na VH. Objemově vysoce nadprůměrné obchodování s akciemi ČEZ (1 041 Kč, -8,04 %) mělo od rána jednoznačný směr. Od pátečních maxim akcie ČEZ odepsaly již téměř 15 %. Z likvidnějších titulů držely prapor pražské burzy především akcie Philip Morris ČR (16 600 Kč, +0,85 %) a Erste Group Bank (727,1 Kč, 0,43 %). Zobchodovaný objem odpovídal přibližně dvojnásobku dlouhodobého denního průměru.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.