Výsledková sezóna zlepšuje náladu na trhu

12-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Výsledková sezóna zlepšuje náladu na trhu
#Trendy#Ekonomika#Fondy

V květnu budou investoři sledovat hlavně pokračování výsledkové sezóny, spekulace se budou rozvíjet i na vývoj měnové politiky v návaznosti na postupná makroekonomická data. Významným rizikem pro trhy by se pak mohlo stát vyostření geopolitické situace nejen na Blízkém východě.



První polovina zámořské sezóny byla hodnocena pozitivně. O to více se investoři zaměří na její zbytek. Sledovat se budou především tituly zahrnuté do segmentu AI (např. NVIDIA), které mají aktuálně sílu ovlivnit celý sentiment. Za první kvartál se očekává růst čistého zisku (v rámci celého indexu) na akcii o 3,8 % r/r. Za první polovinu zveřejněných výsledků dosáhl tento ukazatel růstu 4,8 % r/r.

„Očekáváme, že by se druhá polovina výsledkové sezóny měla vyvíjet v obdobném duchu jako její první polovina. Avšak je dobré připomenout, že právě u AI titulů se hledá aktuálně jakákoliv skulinka ve zveřejněných informacích, která přiměje investory k realizaci relativně rychlých a vysokých zisků,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Zatím v portfoliu J&T Investiční společnosti většina firem naplnila očekávání, mírné zklamání portfolio manažeři registrovali pouze na Camecu a Volkswagenu (ale zde může jít o určitou sezónnost v číslech), naopak některé firmy velmi příjemně překvapily (Google, Amazon, General Motors, Pinterest a další).

„V průběhu posledních týdnů jsme velmi aktivně pracovali na našich portfoliích, evidujeme zájem lidí o investování a to generuje příliv nových peněz, které postupně zainvestováváme. U akciových fondů jsme postupně po růstu cen ponížili váhu domácího bankovního sektoru, když jsme realizovali solidní zisky a zároveň vnímáme na úrovni pětikoalice debaty o možném zavedení sektorové daně, a toho se opravdu dožít nechci, to je prostě špatné řešení pro všechny,“ uvádí portfolio manažer Michal Semotan.

Mírně byla snížena váha u některých titulů, které od začátku roku poměrně výrazně vyrostly (Qualcomm, Optima Bank, General Motors a další), naopak bylo portfolio doplněno o tituly v Evropě, které vyrábějí elektřinu především z obnovitelných zdrojů (Drax, Verbund), navýšena byla váhu kvalitních realitních společností a doplněno portfolio společnostmi, kde by mohl být jejich produkt v následujícím období atraktivní nebo jež provádějí restrukturalizaci svého byznysu správným směrem – konkrétně např. Leidos Holdings, Itron, Titan Cement, Baidu, Groupon, Pinterest, Nokian Tyres či ThyssenKrupp a další. „Z našeho pohledu dochází k prvním známkám konsolidace na čínském akciovém trhu, což je pro nás pozitivní,“ říká Michal Semotan.

Odborníci také pozorně sledují geopolitické riziko, zvláště napětí mezi Izraelem a Íránem je pro finanční trhy hrozbou, obě strany konfliktu si ale, zdá se, uvědomují, že nechtějí přejít do přímé konfrontace.

„Čekají nás tedy zajímavé týdny, z mého pohledu plné zajímavých příležitostí pro investory. Snížení či oddálení snížení sazeb bude hýbat trhy, navíc období měsíce května či června relativně často přináší korekce na akciových trzích. Vezměme to jako příležitost zainvestovat a v budoucnu si sklidit ovoce z vlastní zahrádky, tedy portfolia, které nyní zasejeme. Je čas překlápět peněžní prostředky ležící na vkladových produktech do dluhopisů, akcií či smíšených portfolií – my jsme na to připraveni a budeme naše portfolia dokupovat,“ popisuje Semotan.

Dozvuky měnové politiky

Poslední zasedání Fedu (1. 5.) sice naznačilo, že by nemělo dojít k rizikovějšímu scénáři návratu ke zvyšování sazeb v zámoří, ale současně to naznačilo, že vyšší sazby zůstanou v USA po delší dobu, než bylo dosud předpokládáno. Aktuální nastavení trhu je potenciálně na jedno až dvě letošní snížení základních úrokových sazeb po 25 bazických bodech. Navíc toto očekávání není nijak přesvědčivé (40–50% pravděpodobnost).

Proto jakákoliv makroekonomická data, která budou naznačovat přetrvání zvýšené inflace především ve službách, mohou zmíněné očekávání na vývoj měnové politiky ještě dále zkonzervativnět. Absence snížení sazeb v letošním roce se již nejeví jako nereálný scénář. „Právě spekulace na budoucí vývoj měnové politiky ovlivňuje tržní výnosy a ty zpětně finanční aktiva. Udržení vyšších tržních výnosů by bylo nepříznivým faktorem pro riziková aktiva,“ vysvětluje Milan Vaníček.

Geopolitická situace

Vedle pokračujícího konfliktu na Ukrajině se trh více obrací na Blízký východ a konkrétně na dění mezi Íránem a Izraelem. Vzájemná ukázka vojenského potenciálu vedle společenského dopadu výrazně vystrašila finanční svět. Rozpoutání otevřeného konfliktu s Íránem by bylo vnímáno jako pomyslná černá labuť. Prozatím se podařilo vzájemné zjitření vztahů mírnit, ale situace je nadále velmi aktivní a trh ji reflektuje v připravenosti konat v případě nepříznivého vývoje. Základním scénářem stále zůstává uklidnění situace, ale jako rizikový faktor je stále vedena.  

Květnový výhled

Duben všechny zaskočil staronovým geopolitickým rizikem v případě vzájemných vojenských útoků Íránu a Izraele, které bylo podporováno růstem tržních výnosů nejen v USA jako odezva více jestřábích projekcí na vývoj zámořské měnové politiky. Tato rizika nedokázala přetlačit ani solidní první polovina výsledkové sezóny v zámoří za první kvartál 2024.

V květnu se očekává, že větší váhu významnosti by měly převzít firemní výsledky. Samozřejmě na pozadí se budou dále rozvíjet spekulace na vývoj měnové politiky v návaznosti na postupná makroekonomická data a pokračujícím významným rizikem by bylo vyostření geopolitické situace nejen na Blízkém východě.

„Celkově tedy čekáme, že by solidní firemní čísla za druhou polovinu výsledkové sezóny měla přinejmenším udržet vývoj na rizikových aktivech na neutrální až lehce pozitivní úrovni. Pomyslným rizikovým scénářem by bylo zhoršení geopolitické situace,“ dodává Milan Vaníček.

Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

J&T FLEXIBILNÍ

V dubnu jsme část nové hotovosti investovali do desetiletých českých státních dluhopisů, navýšili jsme také investici do podřízených dluhopisů Volkswagen. Modifikovaná durace portfolia mírně klesla na 4,77. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 4,55 %.

J&T BOND 

V dubnu jsme investovali do provozovatele výletních lodí TUI Cruises, švýcarské farmacie Roche a francouzské půjčovny stavební techniky Kiloutou. Navýšili jsme podřízený dluhopis Volkswagen, banky Santander a Société Générale, zajištěné dluhopisy Casino a rovněž desetiletý český státní dluhopis. Vyměnili jsme dluhopisy telekomunikačního operátora Total Play 2025 za delší, ale zajištěné bondy stejné firmy. Modifikovaná durace portfolia mírně klesla na 2,89. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 6,51 %.

J&T MONEY 

V dubnu jsme investovali do francouzské půjčovny stavební techniky Kiloutou. Mírně jsme snížili pozici v dluhopisech Czechoslovak Group 2028. Volnou hotovost zhodnocujeme na peněžním trhu. Modifikovaná durace portfolia klesla na 1,1. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 6,89 %.

J&T Credit Opportunities 

V dubnu jsme investovali do provozovatele výletních lodí TUI Cruises a francouzské půjčovny stavební techniky Kiloutou. Navýšili jsme podřízený dluhopis Volkswagen a banky Santander a Société Générale. Vyměnili jsme dluhopisy telekomunikačního operátora Total Play 2025 za delší, ale zajištěné bondy stejné firmy. Modifikovaná durace portfolia mírně vzrostla na 3,02. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 6,59 %.

J&T RENTIER 

V dluhopisové části jsme navýšili perpetuitní dluhopis Société Générale 8,5% a dokoupili dvouleté vládní obligace USA. Modifikovaná durace činila 2,2, výnos do splatnosti 6,7 % p. a. V akciové části jsme přikoupili Sanofi, J&J a nově L3Harris. Dokoupili jsme akciovou expozici na evropský realitní sektor – Vonovia, Leg, GCP, Derwent a Aedifica. Vybrali jsme zisky u CTP, expozici na KB jsme snížili kvůli politickým nejistotám na polovinu. Strategická alokace byla v březnu 55 % akcií a 45 % dluhopisů.

J&T Realitní akciový a dluhopisový

V dubnu jsme drželi plnou zainvestovanost, kterou jsme podpořili novou myšlenkou Cofinimmo, provozovatelem především domů pro seniory. V dluhopisové části jsme se účastnili emise CPI 7 % / 2029, kde i přes loňský pokus o negativní kampaň proti společnosti byl během jednoho dne zájem o emisi několikrát vyšší než nabízený objem. Výnos do splatnosti dluhopisové části činil 6,9 %, modifikovaná durace 2,3. Podíl akcií činí 65 %. Čísla za 1Q reportovaly již dvě největší evropské společnosti. Obě potvrdily zastavení poklesu cen německých bytů a optimistický výhled.

J&T DIVIDEND 

Vývoj akciových trhů byl v průběhu dubna jako na houpačce. Na začátku měsíce pokračovala pozitivní nálada, pak ale došlo k prudké korekci a propadu indexů o cca −5 %, když čísla z americké ekonomiky ukazují nadále pokračování inflačních tlaků. Pozitivní je, že nadále americká ekonomika roste, nicméně Fed se nechce unáhlit se snížením sazeb. Když se k tomu přidal horší výhled společnosti Meta na další kvartál, bylo na pokles akcií zaděláno. K tomu se konflikt mezi Íránem a Izraelem posunul k přímému, i když omezenému raketovému útoku na Izrael, a tak akciové indexy klesaly. K uklidnění došlo, když další výsledky společností za 1Q překonaly očekávání, především Google trhy zastabilizoval, a část ztrát trhy odmazaly. I tak většina indexů končí tento měsíc okolo −3 %, americké i evropské, do plusu šel naopak Hongkong a díky bankám Praha.

Aktivně jsme s portfoliem pracovali, vybrali jsme zisky na Erste, ZIMu (z poloviny), po super výsledcích jsme ponížili váhu General Motors. Nově jsme zařadili do portfolia americkou společnost Leidos (defence sektor) a britský DRAX, producenta elektrické energie z biomasy.

Za duben jsme udrželi kladnou nulu, od začátku roku se pohybuje zhodnocení fondu nad +7 %. Mezi největší tituly v portfoliu patří ČEZ, Vonovia, Titan Cement, Grand City Properties a Exxon. Zainvestovanost dosáhla 88 %, 12 % tvoří cash.

J&T MONEY II 

V dubnu jsme dále postupně zainvestovávali volnou hotovost. Po růstu amerických tržních sazeb jsme koupili dvouletý vládní dluhopis. Účastnili jsme se emise Roche 3,564% / 2044 a navýšili jsme pozici ve fondu amerických hypotečních zástavních listů. Modifikovaná durace činí na 2,2. Výnos do splatnosti portfolia činil 6,8 % p. a.

J&T Komoditní

V dubnu pokračoval růstový trend u technických a vzácných kovů. Energetické a zemědělské komodity tentokrát mírně oslabily. Z průmyslových kovů nejvíce posilovaly ceny zinku a mědi. Další zisky si připsaly ceny zlata i stříbra. Naopak mírnou korekci zaznamenaly ceny ropy potom, co dále neeskalovala situace na Blízkém východě. Zemní plyn zakončil minulý měsíc v plusových hodnotách. Dařilo se některým zemědělským komoditám, jako jsou káva nebo pšenice.

V dubnu jsme realizovali zisk některých pozic v kovech i energetickém sektoru. Uprodali jsme část pozice v ETF na ropu Brent i společnost Chevron. Snížili jsme váhu v ETF na těžaře zlata a hliník, které v posledních týdnech solidně posílily. Naopak jsme využili korekci na utilitách a vrátili se zpět do akcií RWE. Otevřeli jsme rovněž dlouhou pozici v akciích těžařské společnosti Vale s expozicí na železnou rudu a měď.

Nadále očekáváme poměrně volatilní průběh u většiny komodit i v květnu. Na korekci bude náchylná řada komodit kvůli restriktivnější politice centrálních bank. Silný dolar a neochota Fedu snižovat v dohledné době úrokové sazby mohou přimět investory vybírat zisky zejména u zlata a vzácných kovů. Vývoj u ropy bude nadále ovlivňovat geopolitika a rozhodování zemí organizace OPEC.

J&T Opportunity

Průběh dubna byl na akciích jako na houpačce, dorazila i dlouho očekávaná korekce. Americká čísla z ekonomiky ukázala pokračující inflační tlaky, a tak investoři začali akcie prodávat z obavy, že Fed nechá sazby bez snížení delší dobu. Výsledky společnosti Meta trochu zklamaly výhledem na další kvartál a trh to výrazně potrestal výprodejem akcií, íránský raketový, i když omezený, útok na Izrael pak výprodejovou náladu umocnil.

Trhy zastabilizovaly top čísla Googlu, ale ke konci měsíce se již opět prodávalo. Americké i evropské indexy ztrácí okolo −3 %, naopak do plusu se vydaly akcie v Hongkongu a mírně v Praze, podpořeny růstem akcií bank.

Byli jsme na trhu velmi aktivní. Vybrali jsme zisky na Komerční bance, po růstu cen nad 10 EUR jsme mírně uprodali akcie Optimy a Cenergy a nad 175 USD menší část Qualcommu. Naopak jsme před výsledky posilovali pozice na Google, Nokian Tyres, Bidu a Dellu. Nově jsme po otočce na ceně elektřiny přidali do portfolia Verbund a po poklesu ceny jsme otevřeli spekulační pozici na Grouponu.

Za duben si naše portfolio drží mírné plus proti poklesu hlavních akciových trhů, od začátku roku jsme pak v plusu okolo 2 %. Nadále držíme vyšší cashovou pozici, a to okolo 15 % portfolia, když se domníváme, že korekce na akciových trzích ještě neskončila a budeme mít příležitost doplnit naše portfolio na nižších cenových úrovních než na začátku dubna.

J&T LIFE STABILNÍ 

V dubnu jsme byli plně zainvestovaní a ukládali jsme volné prostředky na depozitum a pokladniční poukázky ČNB za atraktivní úrokovou sazbu. Tento měsíc portfolio splnilo jeden rok investiční horizont s výkonem 6,13 % od založení.

J&T LIFE KONZERVATIVNÍ 

V dubnu jsme do růstové složky přikoupili fondy J&T Dividend a J&T Opportunity. V rámci výnosové složky jsme navýšili váhu fondů J&T Bond, J&T Flexibilní a J&T Money II. Volné prostředky jsme uložili na depozitum a repo poukázky ČNB.

J&T LIFE BALANCOVANÝ

V průběhu měsíce dubna jsme navýšili růstovou složku a nakoupili fond J&T Opportunity. V rámci výnosové složky jsme zvýšili váhu fondů J&T Bond a J&T Money II. Volné prostředky jsme uložili na depozitum za atraktivní úrokovou sazbu.

J&T LIFE DYNAMICKÝ 

V průběhu měsíce dubna jsme navýšili růstovou složku a nakoupili fondy J&T Opportunity a Goldman Sachs Global Sustainable Equity Sicav. Volné prostředky jsme ukládali na depozitum za atraktivní úrokovou sazbu.

Infolist duben – Naše Česko 

Duben byl pro Naše Česko relativně klidným měsícem. Pěkné výsledky z prvního kvartálu letošního roku reportovala Moneta, kde bance výrazně pomohl segment prodejů produktů třetích stran (včetně těch od J&T IS). Portfoliová společnost Eurowag, která nás současně trápí nejvíce, taktéž reportovala solidní čísla za 1Q24 (+30,7 % r/r), která naplnila výhled managementu. Klíčová byla hlavně zpráva, že management nevnímá zhoršení makroekonomických podmínek. Ostatní firmy v našem portfoliu teprve reportovat budou.  

Na straně privátních aktiv se duben nesl ve znamení auditních zpráv a potvrzení již reportovaných čísel.

J&T NextGen  

Ve fondu J&T NextGen pokračujeme v budování portfolia, v současné době je zainvestováno přes 75 % prostředků našeho fondu. Na akciový trh dorazila korekce, a to kvůli přetrvávajícím inflačním tlakům v USA. Investoři také přísně sledují výsledky a především výhled jednotlivých společností, Meta poslala trh dolů, naopak Google trh příjemně překvapil. Akcie Googlu jsme na začátku měsíce zařadili do našeho portfolia, když jsou z našeho pohledu na příznivých valuačních hodnotách. Přikupovali jsme na trhu také akcie ThyssenKruppu, Nokian Tyres a nově jsme do portfolia zařadili firmy Sofi, Itron a Newmont Mining. Doplnili jsme dluhopisovou část portfolia o španělského developera Vía Célere a přikoupili jsme po růstu výnosů US státní 2letý dluhopis. Vybrali jsme část zisku na akciích těžaře mědi Freeport. 

Za měsíc duben si naše portfolio připisuje mírné plus, od začátku fondu v prosinci 2023 je portfolio našeho fondu cca +4 %.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.