Celkový sentiment na trzích ovlivní dění na Blízkém východě

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

V posledním listopadovém týdnu se investoři zaměří na geopolitiku a převážení indexů MSCI. V pátek zahájený klid zbraní v pásmu Gazy by měl trvat prozatím čtyři dny a měly by probíhat výměny zajatců a proudit humanitární pomoc. Další vývoj situace pak může mít dopad na celkový sentiment na trzích.



Vedle geopolitiky se trh zaměří na technické převážení indexů MSCI, které bude provedeno ke čtvrtečnímu (30. 11.) závěru obchodování. S touto událostí je většinou spojen zvýšený objem obchodování a případně i volatilita.

„Celkově jsme na tento týden mírnými optimisty s tím, že v rámci převážení indexů MSCI již mohou investoři přistupovat k pozicování na příští rok,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. 

V Praze ve čtvrtek zveřejní pojišťovna VIG provozní data za třetí kvartál. „Neočekáváme žádnou výraznější změnu dosavadních trendů. Předepsané pojistné by mělo pokračovat v solidním růstu napříč všemi segmenty a ve většině regionů,“ dodává Vaníček.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční druhý odhad HDP za třetí kvartál, kde se čeká mírné upřesnění růstu na 5,0 % q/q (z dříve uváděných 4,9 % q/q), a páteční ISM průmyslu za listopad (oček. 47,7 po 46,7 bodech m/m). V Německu se soustředí na středeční předběžná data za spotřebitelskou inflaci CPI za listopad (oček. 3,5 po 3,8 % r/r). V Číně bude ve čtvrtek zveřejněno listopadové PMI v průmyslu (oček. 49,6 po 49,5 bodu m/m) a ve službách (oček. 51,1 po 50,6 bodech m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.