Colt CZ: Pušky CZ BREN 2 se začnou montovat na Ukrajině

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost Colt CZ v pátek během obchodování oznámila, že podepsala dohodu o společném záměru vyrábět pušky CZ BREN 2 na Ukrajině s tamní státní společností Ukroboronprom. Hlavním cílem je posílit výzbroj ukrajinské armády. Generální ředitel České zbrojovky (dceřiné firmy Colt CZ) Jan Zajíc uvedl, že dojde k plnohodnotnému přenosu technologie pušky CZ BREN 2 poté, co byla úspěšně nasazena na ukrajinském bojišti. CZ BREN 2 je puška odpovídající standardům NATO, která nabízí kompatibilitu s dalšími zbraněmi Severoatlantické aliance a disponuje modularitou ráží. Tím představuje univerzální zbraň. Kromě Armády ČR ji nyní využívají ozbrojené složky dalších pěti evropských zemí. Předpokládáme, že pušky CZ BREN 2 se budou na Ukrajině vyrábět v rámci společného podniku mezi Colt CZ a Ukroboronprom, kde Colt CZ poskytne technologie a ukrajinský partner zázemí a pracovní sílu. Colt CZ zatím neuvedl, v jakém objemu by se puška mohla vyrábět. Zpráva podle nás však znamená, že Ukrajina zřejmě poptává větší počet pušek BREN, než kolik doposud odebírala, a že počítá s jejich pravidelnými dodávkami pro své ozbrojené síly. Rovněž je podle nás pravděpodobné, že vzhledem k potřebám ukrajinské armády dojde ke stavbě nebo přizpůsobení výrobního závodu na tyto pušky velmi rychle. Konečně, větší výroba pušek bude znamenat vyšší podíl dlouhých zbraní v prodejích Coltu, což znamená i vyšší průměrnou prodejní cenu. Z těchto důvodů zprávu hodnotíme pozitivně pro budoucí tržby.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.