Primoco: Uzbekistán zafinancuje výrobní halu výměnou za akciový podíl

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  




Podle informací deníku E15 se Primoco UAV dohodlo s vládou Uzbekistánu na výstavbě výrobní a výcvikové haly poblíž hlavního města Taškentu. Primoco bude mít v tamním výrobním podniku podíl 85 %, zatímco 15 % získá uzbecké ministerstvo dopravy. Za tento minoritní podíl postaví uzbecká vláda Primocu výrobní halu a letiště. Díky tomu neponese Primoco téměř žádné investiční náklady a podle gen. ředitele společnosti Ladislava Semetkovského bude náklad firmy pouze v řádu jednotek milionů korun. Semetkovský uvedl, že příprava by měla probíhat do září, načež by se měla rozjet výstavba. Hala by pak měla být dokončena již v prosinci. V příštím roce závod vyrobí 12 letadel, přičemž z informací E15 plyne, že část z nich by měl odebrat místní zákazník v Uzbekistánu a část by měla putovat do dalších asijských zemí. To naznačuje, že má Primoco již dohody nebo je blízko dohod s tamními zákazníky. Maximální kapacita nového závodu bude 100 letadel ročně, tj. stejná jako současné radotínské haly Primoca, a měla by doplnit kapacitu firmy, zatímco výstavba hlavního nového závodu u Písku potrvá alespoň do r. 2027. Semetkovský doplnil, že výhodou Uzbekistánu je historie leteckého průmyslu a tím přítomnost kvalifikovaných mechaniků. Poblíž Taškentu má servisní středisko i Airbus, s nímž má Primoco od loňska dohodu o prodejním zastoupení. Informace považujeme za pozitivní.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.