Výsledková sezóna podpoří investorský sentiment

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden již bude ve znamení začátku výsledkové sezóny za první kvartál 2024 v zámoří, zasedání ECB, geopolitiky a makrodat.


Na konci týdne začnou reportovat velké investiční banky v zámoří své výsledky za první kvartál 2024. Celkově se od výsledkové sezóny (na indexu S&P 500) očekává růst čistého zisku na akcii ve výši 3,8 % r/r po 8,0% r/r růstu za čtvrtý kvartál 2023.

„Tento odhadovaný růst nám přijde poměrně konzervativní i s ohledem na to, jaká čísla představují společnosti napojené na AI, a tak se domníváme, že by výsledková sezóna mohla být pro trh opětovně pozitivním překvapením a podpořit investorský sentiment,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Čtvrteční zasedání ECB nepřinese změnu v sazbách a vzhledem k vyznění posledního zasedání trh čeká na nějakou změnu až na červen. Ponechání současného očekávání by mělo být pro trh neutrální zprávou. Rizikovým faktorem bude nadále zůstávat geopolitika, a to především napětí na Blízkém východě, a kromě geopolitiky ještě makroekonomická data v podobě těch inflačních v USA. Zde se očekává růst dynamiky CPI na 3,5 z 3,2 % r/r za březen, což investory přiměje více uvažovat o menší ochotě Fedu snižovat sazby a tím být rizikově více averzní.

„Celkově jsme na příští týden neutrální. Výše popsané body mohou na trhu vyvolávat zvýšenou volatilitu,“ dodává Milan Vaníček. 


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za březen (oček. 3,5 po 3,2 % r/r), zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, kde se bude sledovat potvrzení ochoty snižovat letos sazby, čtvrteční průmyslová inflace PPI za březen (oček. +0,3 po +0,6 % m/m) a páteční sentiment měřený univerzitou v Michiganu na duben (oček. 78,7 po 79,4 bodech m/m).

V Německu se soustředí na pondělní průmyslovou produkci za únor (oček. +0,5 po +1,0 % m/m), v Číně se zaměří na čtvrteční data o spotřebitelské inflaci CPI za březen (oček. +0,4 po +0,7 % r/r) a průmyslovou inflaci PPI za březen (oček. −2,8 po −2,7 % r/r). Na domácí scéně se věnují středeční spotřebitelské inflaci CPI za březen (oček. beze změny 2,0 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.