Geopolitická riziková přirážka bude na trhu přetrvávat

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude stále o geopolitice. Sledovat se bude samozřejmě již víkendové dění a možná další eskalace situace mezi Íránem a Izraelem. Jakékoliv další nediplomatické řešení by bylo nejen pro trh negativním signálem. Vedle geopolitiky bude probíhat výsledková sezóna, kdy se představí jména jako Meta, Microsoft či Aplhabet.


„Geopolitická riziková přirážka bude na trhu přetrvávat i pro přinejmenším příští týden, a proto jsme ve výhledu na následující dny více obezřetní. Výsledky zmíněných firem mohou pak ovlivnit celkovou náladu trhu bez geopolitického kontextu,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Pokračuje výsledková sezóna 

V úterý (23. 4.) proběhne valná hromada Monety, která mimo jiné bude schvalovat hrubou dividendu 9,0 Kč/akcii (8,8% hrubý div. výnos). Poslední obchodní den s nárokem na zmíněnou dividendu bude čtvrtek (25. 4.).

Ve čtvrtek (25. 4.) pak zahájí domácí výsledkovou sezónu za první kvartál 2024 právě Moneta. „Na úrovni čistého zisku očekáváme meziročně 9procentní pokles na 1 105 milionů Kč, za čímž je výhradně rozpouštění opravných položek v prvním kvartálu 2023. Na úrovni provozního zisku očekáváme, že banka vykáže 9procentní růst. Předpokládáme, že management potvrdí svůj střednědobý výhled bez výraznějších změn,“ konstatuje Milan Vaníček.

Ve středu (24. 4.) proběhne valná hromada Komerční banky, která bude mimo jiné schvalovat hrubou dividendu 82,7 Kč/akcii (9,6% hrubý div. výnos).

V pátek (26. 4.) se bude naposledy obchodovat s nárokem na finální dividendu (tj. druhou část) 0,275 EUR/akcie (1,7% hrubý div. výnos) společnost CTP.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za březen (oček. 2,8 po 1,3 % m/m), čtvrteční HDP za první kvartál 2024 anualizovaně (oček. 2,3 po 3,4 % q/q) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu (oček. beze změny 77,9 bodu m/m). V Německu se soustředí na středeční indexy IFO, kde se čeká zlepšení ve všech sledovaných kategoriích.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.