Pravidelný týdenní komentář k trhu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

V uplynulém týdnu se trh zaměřil na zasedání FOMC, inflační data z USA a na výsledky voleb do Evropského parlamentu 2024, resp. na následné kroky ve Francii. Fed podle očekávání ponechal úrokové sazby opět beze změny (5,25-5,50 %). Současně centrální bankéři potvrdili, že nyní neuvažují o snižování sazeb a nechtějí nic uspěchat v této otázce ani v budoucnu. Členové měnového výboru (FOMC) ve své prognóze uvedli, že letos v průměru očekávají jen jedno snížení sazeb (dříve tři) a v příštím roce kumulativně asi jen o 100 bodů. Celkově trh přijal vyznění neutrálně, a to i na pozadí dříve zveřejněných inflačních dat CPI v USA, které byly nižší, než se čekalo (3,3 vs. oček. 3,4 % r/r). Tento výsledek opětovně vrátil na trh spekulace, že by Fed mohl být méně opatrný ve smyslu snižování sazeb. Volby do Evropského parlamentu z minulého víkendu naznačily zvýšený vliv tzv. protestních stran, nebo spíše snížení vlivu aktuálních vládních stran v jednotlivých státech. Nejvýrazněji rezonoval volební neúspěch vládních stran ve Francii, kde tamní prezident na základě volebního výsledku svolal mimořádné parlamentní volby. Trh spekuloval/je, co by případná výrazná výhra opozice znamenala pro Francii, prezidenta Macrona a zmíněna byla i o možnost exitu Francie z Eurozóny. Tyto spekulace vyvolaly výraznější korekci na evropském trhu v čele s francouzskými bankami. Amerika si díky nižším, než očekávaným inflačním číslům udržela zájem investorů. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden výše o 1,3 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 poklesla o 2,5 % t/t. Domácí index PX podobně jako Evropa uzavřel níže o 2,0 % t/t na 1516,7 bodu.

 

Společnosti na BCPP

Výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV oznámil, že získal zakázku na 24 letounů One 150 v hodnotě 18 mil. EUR, tedy cca 450 mil. Kč. Zakázka je od evropského zákazníka a je zatím největší jednotlivou zakázkou v historii společnosti. Získání zmíněného kontraktu je podle generálního ředitele důležitý krok k naplnění celoročního výhledu, jenž počítá s dodáním 50 – 60 letadel za 0,9 – 1,1 mld. Kč (loni tržby činily 598 mil. Kč). Společnost dle managementu navíc jedná o dodání desítek dalších letadel, přičemž některá jednání jsou již blízko k podpisu. Titul zakončil týden na 920 Kč (+14,3 % t/t).

 

Pražský magistrát schválil koupi budovy na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice od Komerční banky (KB) za částku přibližně 3,5 mld. Kč. Budovu vlastní KB prostřednictvím dceřiné společnosti VN 42, která je předmětem prodeje. V návaznosti na další podmínky by KB mohla zaúčtovat přibližně 2 mld. Kč (10,5 Kč na akcii) jako mimořádný zisk z prodeje, který by se promítl i do vyplacené dividendy. Management již avizoval, že plánuje vyplatit prostřednictvím dividendy celý letošní zisk, naše projekce doposud počítala s dividendou ve výši 81 Kč na akcii (10,5% hrubý div. výnos), s tímto mimořádným výnosem by se tak potenciální dividenda zvýšila na 91,5 Kč (11,9% hrubý div. výnos). Akcie KB zakončily páteční seanci na 763 Kč (-0,3 % t/t).

 

Skupina KKCG oznámila, že udělila konsorciu bank mandát k umístění 5letých zajištěných dluhopisů. Dluhopisy budou mít nominál 10 tis. Kč, budou vydány v předpokládaném celkovém objemu 5 mld. Kč s možností navýšení až do výše maximálně 10 mld. Kč. V konsorciu bank jsou J&T Banka, Česká spořitelna, Komerční banka, PPF Banka a UniCredit Bank CR a SK. Zahájení úpisu je očekáváno v dohledné době v závislosti na tržních podmínkách a schválení prospektu ze strany ČNB.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo Primoco (920 Kč, +14,3 % t/t). Firma oznámila významnou zakázku za zhruba 450 mil. Kč (loňské celoroční tržby 598 mil. Kč), která dopomůže naplnit letošní cíle 0,9-1,1 mld. Kč tržeb. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-15,3 % t/t na 119 Kč). Firma se obešla bez kurzotvorných informací. Výkyv v ceně přisuzujeme technickému obchodování a postupné ztrátě důvěry investorů.

 

Výhled na příští týden

V nadcházejícím týdnu se investoři zaměří na dění ve Francii, která vyhlásila předčasné parlamentní volby po výsledku voleb do Evropského parlamentu. Spekulace nad možnými výsledky avizovaných voleb a zmínky o možnosti vystoupení Francie z Eurozóny budou nadále znervózňovat investory. Trh v zámoří by se měl obejít bez výraznějších událostí, a tak investoři budou nadále rozebírat průběžná makroekonomická data a jejich potenciální vliv na měnovou politiku. Na konci týdne proběhne převážení hned několika indexů včetně CECE, FTSE, DAX či PX, což sebou přinese zvýšené objemy a potenciálně i volatilitu. Očekáváme relativně nervózní týden s možnými výraznějšími výkyvy na obě strany v pátečním převážení hned několika indexů. Ještě připomínáme, že ve středu bude v USA svátek, což ovlivní aktivitu.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní maloobchodní tržby za květen (oček. 0,3 po 0,0 % m/m), průmyslovou produkci za květen (oček. 0,4 po 0,0 % m/m) a ve zbytku týdne dílčí data z trhu nemovitostí. V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly přinést zlepšení jak ve vnímání současné situace, tak ve výhledu. V Číně se zaměříme na pondělní průmyslovou produkci za květen (oček. 6,2 po 6,7 % r/r) a maloobchodní tržby za květen (oček. 3,0 po 2,3 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.