Pokračuje výsledková sezóna

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude o výsledkové sezóně za první kvartál 2024, která se již rozběhne na obou stranách Atlantiku. Pokračovat budou v zámoří velké banky (Goldman Sachs či Morgan Stanley), ale pozornost se bude upínat i na středeční ASML Holding, což je společnost, která vyrábí přístroje na zhotovování čipů. Tedy jedná se o jednu z firem, které jsou spojovány s aktuálním trendem AI.

Vedle výsledkové sezóny se bude nadále sledovat vývoj tržních výnosů, které po spekulacích ohledně budoucnosti monetární politiky hlavně v USA minulý týden vyskočily. „Celkově jsme na příští týden neutrální, kdy bude důležité průběžné vyhodnocování konkrétních firemních výsledků. Informace z holandské ASML mohou nastavit výraznější trend díky napojení na AI segment,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pondělní maloobchodní tržby za březen (0,4 po 0,6 % m/m), úterní průmyslovou produkci za březen (oček. 0,4 po 0,1 % m/m) a v průběhu týdne průběžná data z trhu nemovitostí.

V Číně se soustředí na úterní HDP za první kvartál 2024 (oček. 4,8 po 5,2 % r/r). V Německu se zaměří na úterní indexy ZEW, kde se čeká zlepšení jak v hodnocení současné situace, tak v očekáváních.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.