Týdenní komentář

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na pravidelná makrodata a především na páteční data z trhu práce v USA, vývoj tržních úrokových sazeb a na snížení výhledu ratingu Číny od ratingové agentury Moody´s. Vzhledem k absenci významnějších událostí se pozornost trhu upínala k pátečním měsíčním datům z amerického trhu práce. Ta byla mírně lepší, než trh očekával, se 199 vs. oček. 185 tis. novými pracovními místy za listopad (po 150 tis. v říjnu) a poklesem míry nezaměstnanosti na 3,7 % vs. oček. 3,9 %. Silnější data z trhu práce mírnila optimismus vůči rychlejšímu snižování úrokových sazeb americkým Fedem. Výnos desetiletého amerického státního dluhopisu se ze středečních minim 4,1 % vrátil na úroveň ze začátku týdne 4,25 %. Vedle makrodat trh vnímal rozhodnutí ratingové agentury Moody's, a to sice ponechání ratingu Číny na stupni A1, ale zhoršení výhledu ratingu ze stabilního na negativní. Uvedenými důvody byly nižší hospodářský růst a problémy v sektoru nemovitostí.

 

Investoři do akcií protentokrát ponechali jak pohyb v tržních výnosech, tak zhoršení výhledu ratingu Číny téměř bez povšimnutí. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden jen v lehkém plusu 0,01 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila výše o 1,34 % t/t. Domácí index PX následoval dění v Evropě a přidal 1,23 % t/t na 1407,6 bodu.

 

Společnosti na BCPP

Nová slovenská vláda představila balíček opatření, která mají za cíl stabilizovat veřejné finance. Součástí tohoto balíčku je mimo jiné zavedení dodatečné daně na banky ve výši 30 % čistého zisku. Podle vlády by tato daň měla v příštím roce do rozpočtu přinést přibližně 336 mil. EUR. Sazba daně bude v dalších letech postupně klesat. Pokud by v příštím roce byl výsledek Erste Group na Slovensku podobný jako letos, dopad daně by byl přibližně 90 mil. EUR, což by činilo 3,5 % z námi očekávaného zisku celé Erste Group (2,6 mld. EUR). Vzhledem k volebním programům jednotlivých stran a dosavadním prohlášením politiků bylo zavedení bankovní daně na Slovensku již delší dobu očekávané. Titul zakončil týden na 898 Kč (-0,01 % t/t).

 

Macquarie Asset Management plánuje prodat GasNet, největšího distributora plynu v ČR, a oslovil potenciální zájemce o předložení nezávazných nabídek. Již v srpnu ředitel pro strategie ČEZu Pavel Cyrani řekl, že je společnost připravena podat nabídku na koupi plynárenské distribuční sítě GasNet, jakmile bude prodej oficiálně zahájen. Společnost GasNet provozuje distribuční síť na celém území České republiky s výjimkou Prahy (Pražská plynárenská) a Jihočeského kraje (EG.D patřící do skupiny E.ON) a vlastní 65 tisíc kilometrů plynovodů a obsluhuje více než 2,3 mil. zákazníků. Čistý zisk GasNet za rok 2022 dosáhl 1,89 mld. Kč (-35 % r/r) při tržbách 14,4 mld. Kč (-7 % r/r). Hodnota transakce by se mohla pohybovat ve vyšších desítkách miliard Kč. Akcie zakončila páteční seanci na 987,5 Kč (+0,87 % t/t).

 

Komerční banka obdržela od ČNB rozhodnutí o minimální výši ukazatele kapitálového poměru s platností od 1. ledna 2024. Pokud nedojde k dalším změnám, bude celková minimální požadovaná kapitálová přiměřenost banky na úrovni 17,1 %, což je o 30 b.b. níže oproti současnému stavu. Z toho Tier 1 kapitál 14,45 % a kmenový kapitál CET 1 bude minimálně 12,46 %. Ke konci třetího čtvrtletí byla celková kapitálová přiměřenost vysoko nad těmito požadavky, konkrétně 20,2 % celková přiměřenost a 19,6 % na úrovni CET 1. KB zakončila pátek na 710,5 Kč (+3,27 % t/t).

 

Allwyn International reportoval výsledky za třetí kvartál tohoto roku. Na konsolidované bázi vzrostly celkové tržby o 98 % r/r na 2 007 mil. EUR a očištěná EBITDA o 16 % na 368 mil. EUR. K růstu výrazně přispěly nedávné akvizice, konkrétně provozovatele britské loterie Camelot UK a Camelot Lottery Solutions Group, která provozuje loterii v Illinois (USA). Zadluženost měřená poměrem čistého dluhu k očištěné EBITDA pak ke konci kvartálu dosahovala 1,7x (ke konci 2Q byla na úrovni 1,8x). Společnost opět představila solidní čísla, což v kombinaci s relativně nízkým zadlužením považujeme za pozitivní zprávu z pohledu obchodovaných dluhopisů.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla TMR (590 Kč, +5,36 % t/t). Titulu může pomáhat mimořádně brzký začátek lyžařské sezóny ve střední Evropě. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-6,0 % t/t na 235 Kč). K poklesu mohly přispět informace prezentované na setkání s analytiky, především očekávané slabé výsledky hospodaření za letošní rok.

 

Výhled na příští týden

Příští týden bude ve znamení zasedání centrálních bank, makroekonomických dat a převážení hned několika indexů. Nejdříve budou investoři vyhlížet inflační data z USA. Poté, co data z trhu práce mírně zchladila optimistické očekávání na rychlé snižování sazeb Fedem, mohou i data ze spotřebitelské inflace CPI významně zasáhnout do očekávání investorů.

 

Avšak protentokrát nebudou muset investoři dlouho čekat, protože hned ve středu bude rozhodnutí výboru Fedu FOMC, které by sice sazby měnit nemělo, ale může dojít k nastínění dalšího vývoje měnové politiky. Očekáváme, že Fed vzhledem k dosavadnímu ekonomickému vývoji zopakuje svoji obezřetnou rétoriku s otevřenými možnostmi na všechny strany, což může být pro trh jisté vystřízlivění. Takový výsledek by mohl tržní výnosy vrátit mírně výše, a naopak přinést vybírání rychlých zisků na rizikových aktivech.

 

Čtvrteční ECB ponechá sazby beze změny a zřejmě bude akcentovat zhoršující se ekonomické prostředí v eurozóně, což si trh bude vykládat jako blížící se datum snižování úrokových sazeb. Takový výsledek by byl pro riziková aktiva rozporuplný, protože efekt snižujících se výnosů by byl nahrazován horším ekonomickým vývojem.

 

Na konci týdne pak dojde k technickému převážení hned několika indexů v čele s CECE, FTSE, DAX či PX. Prosincové převážení bude poslední příležitostí v letošním roce pro portfolio-manažery vyladit své pozice před svátečním obchodováním spojeným s vánočními svátky. Dají se tedy očekávat velké objemy a potenciálně i vyšší volatilita.

 

Celkově jsme pro příští týden více obezřetní vzhledem k očekávání chladného přijetí výsledku zasedání Fedu, které může přinést vybírání rychlých zisků.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za listopad (oček. 3,1 po 3,2 % r/r), středeční zasedání FOMC, kde se změna sazeb nečeká, čtvrteční maloobchodní tržby za listopad (oček. -0,1 % po -0,1 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za listopad (oček. +0,2 % po -0,6 % m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, kde se očekává mírné zlepšení pohledu na současnou situaci a lehké zhoršení výhledu. V Číně se zaměříme ještě na víkendovou spotřebitelskou inflaci CPI za listopad (oček. beze změny -0,2 % r/r) a páteční průmyslovou produkci za listopad (oček. 5,7 po 4,6 % r/r).

 

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.