Pravidelný týdenní komentář k trhu

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.




Dění na světovém trhu

Geopolitické napětí především na Blízkém východě, alespoň jak ho vnímá finanční trh, se v posledních dnech zvolnilo. To dalo šanci investorům se více zaměřit na výsledkovou sezónu za 1Q24 a na makroekonomická témata. Výsledková sezóna v zámoří je ve své půlce a dá se říci, že prozatím překvapuje pozitivně. Čistý zisk prozatím překvapil pozitivně v 81 % a tržby v 56 %. Nutno podotknout, že některé vybrané společnosti napojené na AI (NVIDIA či SMCI) ještě své výsledky nepředstavily. Vedle výsledků firem se trh soustředil na makroekonomická data, která dále poukazovala na zvýšenou inflaci a nižší hospodářský růst, než se čekalo. Tato data podporují myšlenku, že Fed bude dále otálet se zahájením cyklu snižování sazeb. To bylo patrné na růstu výnosů státních amerických dluhopisů, kde ty desetileté již nesou 4,64 % (3,8 % na přelomu roku) s tím, že se v průběhu týdne přehouply i přes úroveň 4,7 %, tedy na hodnoty z listopadu loňského roku. Solidní firemní výsledky byly prozatím schopny nahradit nervozitu z rostoucích výnosů a akcie postupně vrací to co ztratily v polovině dubna. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden výše o 2,6 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 1,9 % t/t. Domácí index PX šel proti ostatním trhům a odepsal 0,5 % t/t na 1543,4 body. Jedním z důvodů bylo i obchodování akcií bez nároku na dividendu.

 

Společnosti na BCPP

Moneta dosáhla za první kvartál tohoto roku čistý zisk ve výši 1 286 mil. Kč (+6 % r/r), a výrazně tak překonala tržní konsensus 1 171 mil. Kč. Lepší oproti projekcím byly jak provozní výnosy, tak náklady. Kapitálová přiměřenost byla ke konci 1Q24 19,6 %, výrazně nad regulatorními požadavky včetně 1 p.b. rezervy stanovené managementem (dohromady 15,55 %). Střednědobý výhled zůstal beze změny na všech úrovních, management tedy letos stále očekává čistý zisk minimálně 5,2 mld. Kč. Titul zakončil týden na 97 Kč (-4,7 % t/t). Jen připomínáme, že se titul v průběhu týdne již obchodoval bez nároku na hrubou dividendu 9 Kč/akcii.

 

Hnutí STAN chce v rámci vládní koalice otevřít debatu o zavedení sektorové daně pro banky. Předseda strany Vít Rakušan tento krok spojuje s nižšími než očekávanými odvody bank v rámci daně z mimořádných zisků. Největší vládní strana ODS je zatím proti tomuto kroku. V poslední době jsme zaznamenali větší množství různých vyjádření politiků ohledně snahy více vybrat od bank do státního rozpočtu a určité riziko nějaké formy bankovní daně tak monitorujeme. Připomínáme, že již v době zavádění mimořádné daně v roce 2022 většina odborníků tvrdila, že výběr daně od bank bude maximálně jednociferný, a nikoliv vládou deklarovaných 33 mld. Kč. Zavedení sektorové daně by bylo pro akcie bank výrazně negativní, nicméně v této fázi nejsme schopni odhadnout, jak je toto riziko reálné. Akcie Komerční banky zakončily na 862 Kč (+0,1 % t/t), Erste Group pak na 1116 Kč (+3,3 % t/t).

 

Skupina EPH zveřejnila výroční zprávu za rok 2023. Celkové konsolidované tržby propadly o 35 % na 34,2 mld. EUR, provozní zisk pak byl nižší o 17 % r/r na úrovni 3,6 mld. EUR. Za tímto poklesem jsou především nižší ceny elektřiny, výjimečně silný výsledek z obchodování s komoditami v roce 2022, pokles v segmentu přepravy plynu a nižší výnosy z teplárenské infrastruktury. Čistý zisk meziročně vzrostl o 24 % na 4,7 mld. EUR, když byl nad rámec provozního zisku podpořen přeceněním finančních instrumentů (1,5 mld. EUR) vztahujících se k podílu ve společnosti SPH. Zadlužení společnosti (čistý dluh k EBITDA) mírně vzrostl na 1,3x (1,1x ke konci roku 2022), nicméně stále zůstává na relativně nízké úrovni. Výrazný meziroční propad tržeb a provozního zisku odráží vývoj cen na komoditních trzích a připisujeme ho spíše výjimečně silnému výsledku v roce 2022. V porovnání s rokem 2021 jsou tržby výše o 28 % a EBITDA dokonce o 56 %.

 

Podle informací portálu Czech Crunch přistoupila společnost Heureka Group k hromadnému propuštění cca 100 zaměstnanců, což je zhruba šestina celkového počtu zaměstnanců před propouštěním. Mluvčí společnosti informaci o propouštění potvrdil, ale neposkytl detaily. Podle jeho vyjádření čelí firma zvýšenému tlaku na efektivitu podobně jako celý technologický sektor ve světě a rovněž musí reagovat na makroekonomické prostředí. Domníváme se, že přestože poslední dva kvartály již ukazují pozitivní obrat na trhu e-commerce, propouštění je ještě důsledkem dvou slabších let, kdy e-commerce procházel po covidovém boomu táhlou korekcí. Loni v září došlo v Heurece k výměně generální ředitele, což byl již jeden ze signálů tlaku na změnu. Pokud propouštění nepovede ke snížené schopnosti generovat tržby, mohlo by mít střednědobě až dlouhodobě pozitivní efekt na provozní marže. Informaci nicméně hodnotíme neutrálně. Dluhopisy Heureka 5,25/2025 se obchodují na pražské burze.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Erste Group (1116 Kč, +3,3 % t/t). Banku táhnou výše očekávání na solidní výsledky (30. 4.) a stále relativně levné nacenění i vůči tomu co banka vrací akcionářům (dividendy a zpětný odkup vlastních akcií). Spekulace o možné domácí bankovní dani prozatím titul ignoruje i vzhledem k relativně omezenému potenciálnímu dopadu. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-7,9 % t/t na 181 Kč). Titul se obešel bez kurzotvorné zprávy. Akcie se zmítá vysokou volatilitou a nemůže si najít širší dno. Bohužel chybí nějaký katalyzátor.

Výhled na příští týden

Příští týden bude pro domácí trh, a hlavně evropské trhy zkrácený o středeční státní svátek. V USA je trh otevřený. Zájem investorů bude nadále o výsledkovou sezónu za 1Q24 a samozřejmě o geopolitický vývoj. Pravděpodobně hlavní událostí týdne bude středeční zasedání FOMC, kde se sice změna sazeb nečeká, ale sledovat se bude komentář o možném dalším vývoji sazeb v návaznosti na dosavadní makroekonomická data. Trh již nepočítá, že by byl cyklus snižování sazeb v USA zahájen v červnu ani červenci. Relativně zvýšená pravděpodobnost je na zářiové zasedání, ale i ta je jen 40 %. Pokud by tedy Fed jen zopakoval svůj předešlý komentář o letošních plánovaných třech sníženích, tak by to trh vnímal již jako pozitivní signál. Jako pravděpodobnější se však jeví šance na obezřetnost a odsun možných kroků dále do druhé poloviny roku, a to v návaznosti na další data. Takové vyznění by trh přijal nepříznivě, ale dá se říci, že je s ním již počítáno. Pro příští týden očekáváme zvýšenou nervozitu kolem středečního zasedání Fedu, která bude doprovázena zvětšenou volatilitou.

 

Na domácím trhu bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý (30. 4.) představí svá čísla Erste Group. Očekáváme opět relativně silné čtvrtletí s čistým ziskem na úrovni 749 mil. EUR (+26 % r/r). Předpokládáme, že management potvrdí na všech úrovních celoroční výhled zveřejněný koncem února. Solidní čísla mohou podpořit sentiment na titul.

 

V pátek (3. 5.) pak představí svá čísla Komerční banka. Na úrovni čistého zisku očekáváme meziroční propad o 10 % na 3,2 mld. Kč, který je však dán především rozpouštěním opravných položek v 1Q 2023. Na úrovni provozního zisku by banka měla zaznamenat 4% růst. Nepředpokládáme, že by management nyní výrazněji měnil celoroční výhled zveřejněný v únoru. Neočekáváme, že by nadcházející výsledky přinesly výraznější impulz pro pohyb akcií.

 

Ve čtvrtek (2. 5.) se budou naposledy obchodovat akcie Komerční banky s nárokem na hrubou dividendu 82,66 Kč/akcie (9,6% hrubý div. výnos).

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční ISM průmyslu za duben (oček. 50,1 po 50,3 bodech m/m), zasedání FOMC, které by nemělo měnit sazby, ale sledovat se bude výhled, čtvrteční podnikové objednávky za březen (oček. 1,6 po 1,4 % m/m), páteční data z měsíční zaměstnanosti za duben (oček. 250 po 303 tis. nových prac. míst m/m) a ISM služeb za duben (oček. 52,0 po 51,4 bodech m/m). V Německu se zaměříme na pondělní spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. 2,3 po 2,2 % r/r) a úterní HDP za 1Q24 (oček. -0,8 po -0,4 % r/r). V Číně se zaměříme na úterní PMI průmyslu za duben (oček. 50,3 po 50,8 bodu m/m) a služeb za duben (oček. 52,2 po 53,0 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.