J&T Banka se od letošního roku stává partnerem Českého pavilonu na prestižní mezinárodní přehlídce umění v Benátkách

2-minutové čtení

J&T Banka se jakožto dlouholetý podporovatel české výtvarné scény od letošního roku stává partnerem Českého pavilonu na mezinárodní přehlídce umění La Biennale di Venezia v Benátkách. Čeští a slovenští umělci zde letos ve sdíleném aktuálně rekonstruovaném pavilonu představí své umělecké projekty pod vedením Národní galerie Praha a Slovenské národní galerie. Česko bude reprezentovat Eva Koťátková a Slovensko Oto Hudec. Česká instalace je realizována za podpory Ministerstva kultury České republiky, Národního plánu obnovy a Evropské unie. Benátská přehlídka současného umění se bude konat od 20. dubna do 24. listopadu 2024.

Pavilon s téměř staletou historií

Benátské bienále se koná již od roku 1895, ale Československo se poprvé účastnilo až po vzniku samostatného státu v roce 1920. O šest let později přišel pro Československo významný milník, kdy proběhla první výstava v nově postaveném Československém pavilonu od architekta Otakara Novotného. Po rozdělení Československa v roce 1993 se obě země dělily o užívání pavilonu, a to formou střídání o prostor či společnými projekty. Od roku 2019, kdy přímo během výstavy střechu poškodila větev stromu, byl Český a Slovenský pavilon uzavřený a Bienále se muselo obejít bez české i slovenské účasti. Aktuálně probíhající rekonstrukce pavilonu by měla skončit na začátku roku 2026, a to symbolicky na sté výročí od prvního otevření Československého pavilonu v roce 1926. Pro letošní bienále byl však pavilon připraven, aby mohly obě země své umělecké instalace vystavit. „Dlouhodobě podporujeme českou uměleckou scénu, a tak je pro nás ctí, že můžeme pomoci k návratu českého umění na Benátské bienále a podpořit tak mimořádně významnou prezentaci české tvorby mezinárodnímu publiku,“ říká Valérie Horváth, art specialistka J&T Banky, která se letos stala partnerem Českého pavilonu v Benátkách.

Eva Koťátková a příběh žirafy Lenky

Na letošním bienále představí svůj kolaborativní projekt s názvem „Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilogramů lehčí“ česká umělkyně Eva Koťátková. Námětem pro ni byl skutečný příběh žirafy Lenky, kterou v padesátých letech odchytili v Keni a odvezli do pražské ZOO, kde se stala první československou žirafou. V zajetí bohužel přežila jen dva roky. „Lenčin příběh je pro mě víc než jen výstavní projekt. Věřím, že je stejně důležité vyprávět Lenčin příběh na školách a v dalších neuměleckých kontextech, aby mohl podněcovat představivost o jiných, rovnějších a empatičtějších světech,“ říká Eva Koťátková. 

Alicja Knast, generální ředitelka Národní galerie Praha: „Na letošním Bienále umění v Benátkách se potkává podpora českého umění ze strany státu i soukromého sektoru. Česká prezentace byla podpořena z Národního plánu obnovy, z Evropské unie, a také  Ministerstvem kultury. Zároveň se novým partnerem českého pavilonu nyní stala J&T Banka a já se těším na spolupráci. Jsem si jistá, že Česká republika bude letos v mezinárodním srovnání vidět, a to především díky českému i slovenskému projektu, které zapadají do tématu celého Biennale Arte 2024: Foreigners everywhere – Všudypřítomní cizinci. Protože umělci, kteří tyto projekty vytvořili, chápou jinakost jako podstatnou součást naší integrity.“