Patrik Tkáč, spoluzakladatel finanční skupiny J&T FINANCE GROUP SE, konsoliduje společné investice s Danielem Křetínským do holdingu J&T Capital Partners

2-minutové čtení

V návaznosti na návrat do akcionářské struktury Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a s ohledem na stále se rozšiřující portfolio investičních aktivit realizovaných s Danielem Křetínským konsoliduje Patrik Tkáč své vlastnické podíly ve společných projektech a zakládá holdingovou společnost J&T Capital Partners.

Cílem nové, v Česku založené holdingové společnosti je správa a rozvoj všech stávajících a budoucích podílů ve společných obchodních projektech tandemu Tkáč a Křetínský. Holding již odkoupil 44% podíl ve společnosti EPH, která sdružuje původní investice v energetice, a v průběhu následujících měsíců odkoupí další vlastnické podíly, které jsou v současné chvíli pod kontrolou Patrika Tkáče.

Konkrétně jde o:

  • 44% podíl ve společnosti EP Equity Investment Sàrl (EPEI) – společnost sdružující investice do minoritních podílů v kotovaných společnostech (aktuálně např. Royal Mail, Foot Locker, Sainsbury, PostNL a další),
  • 44% podíl ve společnosti EP Global Commerce a.s. (EPGC) – společnost zastřešující investici do Metro AG,
  • 44% podíl ve společnosti EC Investments a.s. (ECI) – společnost sdružující investice z oblasti e-commerce,
  • 40% podíl ve společnosti CZECH MEDIA INVEST a.s. (CMI) – společnost sdružující investice z oblasti médií.

Holding dále odkoupí 44% podíl v mateřské společnosti fotbalového klubu AC Sparta Praha (ACS 1893 Holding a.s.).

Po vydání souhlasného stanoviska antimonopolních úřadů a věřitelů prodávajících bude do holdingu také začleněn nepřímý 25% podíl ve španělských maloobchodních řetězcích CECOSA Supermercados, S.L.U. a CAPRABO, S.A.U., které provozují prodejny v Katalánsku a na Baleárských ostrovech.

J&T Capital Partners, resp. jeho 100% dceřiná společnost J&T Energy Holding a.s., dále převezme veškeré závazky z vydaných dluhopisů a směnek, které byly zastřešeny pod společností J&T Energy Financing Limited. Jejich držitelé tak budou i nadále financovat 44% podíl v EPH, který odkoupila struktura Patrika Tkáče od Daniela Křetínského v prosinci minulého roku.

J&T Capital Partners je společností pod výlučnou kontrolou Patrika Tkáče, nicméně ekonomicky a kapitálově se na ní bude významně podílet skupina J&T Private Equity Group Limited.

Sdružení našich podílů ve společném portfoliu s Danem pod jednu strukturu přinese kromě nepochybně větší přehlednosti zejména výrazné zjednodušení financování rozvoje jak stávajících projektů, tak i budoucích investičních příležitostí,“ uvedl k vytvoření nového holdingu Patrik Tkáč.