J&T ARCH investuje do skupiny EMMA CAPITAL, Jiřího Šmejce

2-minutové čtení

J&T ARCH INVESTMENTS, fond kvalifikovaných investorů, se stal nepřímým minoritním podílníkem EMMA ALPHA HOLDING, hlavní investiční platformy skupiny EMMA CAPITAL Jiřího Šmejce. Výše jeho podílu bude činit 8,1 %.

Investice ve výši 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun) navazuje na řadu úspěšných projektů a letité obchodní vztahy obou skupin a je naplněním dlouhodobé ambice rozšířit vzájemnou spolupráci z oblasti financování i do ekvitních investic.

Podepsání dohody mezi fondem a společností MEF HOLDINGS LIMITED o nepřímé minoritní investici do EMMA ALPHA HOLDING LIMITED, ve které kromě Jiřího Šmejce drží minoritní podíly i klíčoví manažeři, ji tak zpečetila.

„Na úrovni J&T nás s EMMA CAPITAL pojí řada úspěšných projektů. Tato investice je tak zcela v souladu s naší filozofií – investovat do léta budovaných partnerství. Stávající portfolio EMMA ALPHA navíc vhodně obohacuje rozložení našeho fondu o podíly v privátně vlastněných společnostech zejména ve východní a jihovýchodní Evropě. Nedávno uzavřené transakce a historický track record skupiny EMMA nás pak naplňují důvěrou v potenciál zajímavého zhodnocení i v budoucích letech,“ říká Adam Tomis, člen investičního výboru J&T ARCH.

Investiční ředitel EMMA CAPITAL Pavel Horák pak k investici dodává: „Vstup externího investora pro nás představuje krok zcela novým směrem. Bereme ho jako určitou sondu, která nám může ukázat zatím nevyužívané možnosti našeho dalšího růstu. Současně věřím, že J&T ARCH je pro takovýto krok z mnoha důvodů ideálním partnerem.“

O EMMA CAPITAL:

EMMA Capital je soukromý́ investiční́ holding založený́ v roce 2012 Jiřím Šmejcem. V posledních letech se zaměřuje především na trhy ve státech Evropské́ unie, ale přítomna je i na dalších trzích v Evropě̌ a Asii. Ve společnostech, kde získá́ kapitálový́ podíl, většinou hraje aktivní́ roli, podílí́ se na jejich řízení, rozvoji i případné restrukturalizaci. Její́ investiční́ prioritou jsou retailové́ a zákaznicky orientované́ firmy.