Čeká se snižování sazeb v eurozóně

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

V prvním červnovém týdnu se investoři zaměří na čtvrteční (6. 6.) zasedání ECB a na makroekonomická data především v zámoří. Zasedání ECB by mělo přinést očekávané zahájení cyklu snižování sazeb v eurozóně, a to konkrétně snížení o 25 bazických bodů.



Sledovat se bude následný komentář, který by měl naznačit, zda půjde o jednorázový krok, nebo se centrální bankéři přikloní k delšímu cyklu. Prozatím trh počítá se třemi sníženími do konce roku po 25 bazických bodech každé. „Všeobecně by měl trh přijmout snížení sazeb příznivě, ale jakýkoliv váhavější tón ohledně dalších kroků bude případný optimismus limitovat,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Vedle ECB se trh zaměří na zámořská makrodata, kde především páteční měsíční data z trhu práce budou přitahovat pozornost s implikací na budoucnost měnové politiky Fedu. „Celkově jsme na příští týden neutrální,“ dodává Milan Vaníček.


Kofola zveřejní výsledky 

V pondělí po zavření trhu zveřejní výsledky za první kvartál Kofola. Očekáván je rychlý růst tržeb o 19,2 % r/r na 2,04 mld. Kč, který je tažen jak organickým růstem tržeb o 14 %, tak efektem provedených akvizic firem Pivovary CZ Group a Mixa Vending. U upraveného zisku před odpisy EBITDA se čeká díky provozní páce o něco rychlejší růst o 20,8 % r/r na 263,6 mil. Kč. „Očekáváme potvrzení výhledu, který včetně provedených akvizic počítá s upraveným ziskem EBITDA 1,55 až 1,80 miliardy Kč,“ uvádí Vaníček.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pondělní ISM průmyslu za květen (oček. 49,7 po 49,2 bodu m/m), úterní podnikové objednávky za duben (oček. 0,6 po 0,8 % m/m), středeční ISM služeb za květen (oček. 51,0 po 49,4 bodu m/m) a páteční měsíční data z trhu práce za květen (oček. +180 po 175 tis. nových pracovních místech m/m).

V Německu se soustředí na čtvrteční podnikové objednávky za duben (oček. +0,6 po −0,4 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za duben (oček. +0,2 po −0,4 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.