Češi z Ostravy medaili nepřivezli

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Češi z Ostravy medaili nepřivezli
#Radosti#Úspěch

V neděli 9. června vyvrcholil šestý ročník turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro. Diváky ohromilo zejména infarktové finále v soutěži žen, které dopadlo lépe pro úřadující mistryně světa Saru Hughesovou a Kelly Chengovou z USA. Soutěž mužů zakončily poprvé vítězně nasazené jedničky David Åhman, Jonatan Hellvig ze Švédska. Češi skončili tentokrát bez medaile.



Do boje o bronz vstoupily Lotyšky Tina Graudinová, Anastasija Samoilovová bojovně a světových jedniček z Brazílie se rozhodně nezalekly. Vyhrály první set, od začátku druhé sady jely Lotyšky dál na vítězné vlně a Anastasija Samoilovová ukončila zápas esem ve dvou setech (21:18, 21:19).

„Jsme nadšené ze zisku bronzových medailí a z toho, co jsme tady na turnaji předváděly. Brazilky jsou velmi silný tým a my jsme je porazily třikrát v řadě. Od prvního dne jsme si užívaly skvělou atmosféru v Ostravě, diváci nám fandili, přijela i řada lotyšských fanoušků, to bylo úžasné. Vždy chceme na turnaji získat medaili, ale tady v Ostravě to nebyl vyloženě cíl. Chtěly jsme spíše získat více herních zkušeností před olympiádou. Možná právě proto jsme hrály uvolněněji a díky tomu se nám povedl tak dobrý výsledek,“ řekly společně šťastné bronzové medailistky.

Boj o zlato spolu svedly Kanaďanky Melissa Humana-Paredesová, Brandie Wilkersonová a Američanky Sara Hughesová a Kelly Chengová. A z tohoto zápasu byli diváci doslova u vytržení. V prvním setu se zdálo utkání jako jasná záležitost pro Američanky, které i vítězství udržely. Druhý set byl mnohem vyrovnanější. Brandie dokonce odvrátila americký mečbol, a naopak přidala další dva body, které protáhly utkání do tiebreaku. I v rozhodující sadě bylo skóre dlouho vyrovnané a vedení se otáčelo každým míčem. Nakonec zlaté medaile přece jen získaly Američanky Hughesová s Chengovou (21:13, 23:21, 15:12).

Kelly Chengová si z Ostravy odváží již druhé zlato, poprvé získala nejcennější kov v roce 2021. „Opravdu to tady miluji, Ostrava je jedna z mých nejoblíbenějších zastávek celé tour. Fanoušci, co sem chodí, opravdu volejbalu rozumí, a to se mi strašně líbí, stejně jako jejich energie. Moc si toho vážím,“ řekla po zápase Kelly Chengová.


Nizozemci oplatili Švédům porážku

Semifinále mužů odstartovala bitva severských titánů. Trojnásobní vítězové ostravského turnaje Mol, Sørum z Norska proti nasazeným a světovým jedničkám Åhmanovi s Hellvigem ze Švédska. Švédové nakonec přetlačili norské reprezentanty ve dvou setech (23:21, 21:18).

Norové tak nastoupili „pouze“ do bitvy o bronz proti Američanům Milesi Partainovi, Andrew Beneshovi. Ale i ti byli nad jejich síly. Norští Vikingové, kterým na dálku fandilo i české duo Perušič, Schweiner, podlehli Američanům ve dvou setech 21:15, 21:14. Americká dvojice si tak po roce z Ostravy odváží opět bronzové medaile.

V posledním zápase celého turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro vyzvali Švédy v boji o zlato Nizozemci Stefan Boermans a Yorick de Groot. V prvním setu viděli diváci opět vyrovnané souboje. Nizozemci až do stavu 15:13 drželi vedení, pak ale Švédové dotáhli a přetahovaná o každý bod trvala až do stavu 19:19. Dvěma přesnými smečemi však Švédové zvrátili set pro sebe nejtěsnějším možným rozdílem. V druhém setu si Åhman s Hellvigem drželi těsné jednobodové vedení. Poté se však dostali do trháku 17:12, kdy zejména David Åhman opět kouzlil v poli a Jonatan Hellvig byl na síti jak velká švédská zeď. Nizozemci se snažili stahovat, dostali se opět až na dostřel 17:19, ale na pestrou hru světových jedniček vítězný recept nenašli. Druhý mečbol proměnil Hellvig symbolicky z druhé přihrávky, tak typické právě pro tento pár. Při čtvrté účasti na ostravském turnaji se konečně dočkali medaile a rovnou té nejcennější. Nizozemcům tak zároveň oplatili březnovou porážku z Dauhá.

„Naposled hráli naprosto skvěle a ano, chtěli jsme jim to vrátit, a to se povedlo, takže je to úžasné. Ale byl to opravdu těžký zápas. Děkujeme moc fanouškům, že nám fandili, opravdu nám to pomohlo,“ řekl šťastný David Åhman. „Ostravský turnaj je jedním z našich nejoblíbenějších a konečně tu vyhrát zlato je báječný pocit,“ doplnil Jonatan Hellvig.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.