Makro: Inflace v srpnu vyskočila na 13leté maximum

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Inflace v srpnu nečekaně prudce zrychlila na 13leté maximum 4,1 % r/r (3,4 % v červenci; oček. 3,5 %). Za samotný srpen spotřebitelské ceny v průměru vzrostly o 0,7 % m/m, což je nejvyšší meziměsíční nárůst za srpen od roku 1997. Statistický úřad v komentáři uvedl, že letos v srpnu rostly ceny „ve všech oddílech spotřebního koše“. Celkově šlo o první měsíc po 20 letech, kdy nebyla ve spotřebním koši ani jedna větší položka s poklesem cen. Pro celkovou inflaci měly v srpnu nejzásadnější vliv vyšší ceny bydlení (0,9 % m/m) a zrychlení meziročního růstu cen bydlení (3,5 % r/r; v 2,5 % v červenci) zvedlo celkovou inflaci o 0,3 procentního bodu. Vedle toho pokračoval růst i ve všech ostatních položkách, např. ceny pohonných hmot (0,9 % m/m) rostly již 9. měsíc v řadě.

Dochází k posílení inflačních tlaků v ekonomice a nárůst celkové inflace táhly v srpnu hlavně ceny služeb, jejíž meziroční růst zrychlil na 4,9 % r/r (3,9 % r/r v červenci). Míra inflace se poprvé od listopadu 2008 dostala nad 4 procenta a vzhledem k očekávanému vývoji (zdražení plynu, elektřiny + nízká srovnávací základna) se celková inflace na konci roku může dostat i nad 5 %. Zvýšená inflace zůstane i na začátku příštího roku a postupně bude zpomalovat pod 3% až v druhé polovině roku.

Očekáváme, že ČNB bude dál pokračovat ve zvyšování sazeb na každém dalším zasedání (září, listopad, prosinec). Navíc nově se přikláníme k variantě, že na konci září ČNB zvedne sazby o 50 bazických bodů na 1,25 % a do konce roku se 2T repo sazba může zvednout až na 1,75 %. Návrat sazeb ČNB nad 2 % bude pravděpodobně výrazně rychlejší, než se dosud čekalo.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.