Nová data by mohla působit nepříznivě na riziková aktiva

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  


#Ekonomika

V tomto týdnu se zájem investorů zacílí na čtvrteční zasedání ECB. Ta by měla zvýšit dále sazby o 25 bazických bodů na 4,50 % (hlavní sazba), ale pravděpodobnost tohoto kroku se s posledními makrodaty výrazně snížila. Od konečného rozhodnutí se pak bude odvíjet tón samotné tiskové konference.


„Zde očekáváme, že Lagardeová opětovně připustí blížící se konec cyklu zvyšování sazeb a zmíní varovný ekonomický vývoj v eurozóně,“ říká analytik Pavel Ryska. Proces poklesu bilance ECB bude nadále v platnosti.

Vedle ECB se budou sledovat makrodata v USA, kde by mělo opětovně dojít k mírnému nárůstu spotřebitelské inflace CPI za srpen. „Pokud se tento výsledek potvrdí, zvýší to sázky na další potřebu zvyšování sazeb, jak zmiňuje samotný Fed. Zopakování varování o nepříznivém ekonomickém vývoji v Evropě a vyšší inflační data v USA by mohly působit nepříznivě na riziková aktiva,“ uvádí Pavel Ryska.

Pravidelné převážení indexů 

Na domácím akciovém trhu nejsou očekávány významné události s výjimkou rebalancování indexů. Od pondělí 18. září začnou platit nové váhy regionálního indexu CECE, domácího PX indexu a rovněž mezinárodních indexů FTSE. Fakticky rebalancování proběhne na závěr obchodování v pátek 15. září a akcie se budou obchodovat s novými vahami následující pondělí. V rámci uprav CECE indexu se přímé úpravy z domácích titulů týkají pouze akcií Colt CZ.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za srpen (oček. 3,6 % po 3,2 % r/r), čtvrteční maloobchodní tržby za srpen (oček. 0,1 po 0,7 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na září (oček. 69,4 po 69,5 bodu m/m).

V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW, které by měly vykázat zhoršení jak v hodnocení současné situace, tak v očekávání. V Číně se zaměří ještě na víkendová data ze spotřebitelskou inflaci CPI (oček. +0,1 po −0,3 % r/r) a páteční průmyslovou produkci za srpen (oček. 3,9 po 3,7 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.