Odborníci zachraňují ukrajinské kulturní dědictví

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Odborníci zachraňují ukrajinské kulturní dědictví

Světem umění pochopitelně i nadále zmítá především stále probíhající válečný konflikt na Ukrajině. Vznikla celá řada dalších solidárních a podpůrných projektů, mezi nimiž vyčnívá třeba projekt NFT komunity. Jiří Fajt a další zahraniční historici umění a muzejní pracovníci se zároveň pokoušejí přijít na způsob, jak alespoň částečně ochránit ukrajinské kulturní dědictví. Kromě toho ale tento týden přinesl i další zprávy ze světa umění. Zemřela česká architektka Alena Šrámková, v Londýně se vydražila malba Reného Magritta za rekordních 60 milionů liber a na letošním bienále v Benátkách bude vystavovat i Rony Plesl.


NFT pomáhá

Není týdne, kdy by nebylo slyšet o NFT a ani tento týden není výjimkou. NFT komunita se spojila ve snaze pomoct Ukrajině a vytvořila projekt Art for Ukraine. Vznikla série NFT, jejichž koupí lze přímo podpořit sedm různých neziskových organizací, které se přímo účastní ukrajinské pomoci. V rámci projektu zároveň vznikla výstava NFT ukrajinských umělců Yury Mirona a Philippa Kapustina.

Monuments Men po ukrajinsku

Bývalý ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt se od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu angažuje ve snaze ochránit cenné ukrajinské umělecké sbírky. Spolu s dalšími kolegy původně plánovali evakuaci alespoň části sbírek do bezpečí mimo Ukrajinu, plán se ale realizovat nebude. Jednak je v tuto chvíli jednoznačnou prioritou evakuace obyvatelstva, jednak by odvoz kulturního dědictví podle Fajta nebyl pro Ukrajince dobrým signálem. Odborníci tak hledají cesty, jak sbírky ochránit přímo na místě. Celá situace budí nepříjemné vzpomínky na skupinu přezdívanou Monuments Men, která za druhé světové války chránila evropské kulturní dědictví před nacisty.

Zemřela Alena Šrámková

Ve čtvrtek zemřela Alena Šrámková, zásadní osobnost české poválečné architektury. Šrámková byla mimo jiné autorkou bývalého sídla ČKD na spodní hraně Václavského náměstí, charakteristického obrovskými střešními hodinami. Spolu s manželem Janem také navrhla odbavovací halu pražského hlavního nádraží. Aktivně tvořila i v posledních letech života – před deseti lety například dokončila novou budovu Fakulty architektury ČVUT, tedy svého vlastního letitého působiště. Ve svých stavbách prosazovala především střídmost a funkčnost, díky čemuž je většina jejích realizací bez nadsázky nadčasových.

Rekordní Magritte za 60 milionů liber

Londýnská aukce Sotheby’s byla dlouho očekávaná především kvůli hlavnímu taháku – malbě L’empire des lumières Reného Magritta z roku 1961. Té se už před aukcí dostalo velké pozornosti, mimo jiné i díky fasádě pobočky Sotheby’s v New Bond Street, kterou u této příležitosti zdobila právě charakteristická silueta Magrittova díla. Obraz se na trh dostal vůbec poprvé – dosud byl součástí sbírek Magrittova mecenáše Pierra Croweta a jeho rodiny, přičemž posledních deset let byl dlouhodobě zapůjčen Magrittově muzeu v Bruselu. Vydražen byl nakonec za 59,4 milionu liber (včetně aukční přirážky), čímž se umělcův dosavadní aukční rekord dokonce ztrojnásobil.

Rony Plesl na benátském bienále

Sklářský výtvarník Rony Plesl tento týden ohlásil velký kariérní úspěch. V rámci letošního benátského bienále představí v prostorách kostela Santa Maria della Visitazione výstavní projekt Trees Grow from the Sky, na kterém kurátorsky spolupracuje galeristka Lucie Drdová. Výstava byla organizátory vybrána jako takzvaný kolaterální event a stává se tak součástí oficiálního programu. Po výstavě ve Victoria & Albert Museu v Londýně v roce 2019 je to pro Ronyho Plesla další zásadní milník na zahraniční umělecké scéně. A pro nás ostatní je to o důvod víc, proč se letos vydat do Benátek.

Úvodní foto: ARTnews: NFT Community Fundraises for Ukraine: ‘It’s About Uniting to Save Lives, https://www.artnews.com/art-news/news/ukraine-nft-artist-projects-1234621221/


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.