Viceguvernér Mora čeká složitou debatu o dalším zvyšování sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že na dalším zasedání (5. května) čeká velmi složitou debatu o změně úrokových sazeb. Zrychlující inflace by podle Mory měla znamenat další zvýšení úrokových sazeb, ale poptávka domácností je ve stále větší míře zasažena poklesem reálných příjmů, což zase ubírá důvody pro zvýšení sazeb. Podle Mory letos průměrná inflace bude kolem 12 %, výrazně překoná nominální růst mezd a výsledkem bude razantní propad reálných mezd (růst mezd očištěný o inflaci) o 6-8 %. Nižší reálné příjmy negativně dopadnou na poptávku a další poptávkové tlaky v ekonomice. Toto dilema může podle viceguvernéra Mory vést k tomu, že bankovní rada buď sazby vůbec nezvedne, anebo je naopak zvedne až o 1 procentní bod. Na druhou stranu Mora připustil, že ČNB může zvýšit objem prodejů ze svých devizových rezerv, aby přes silnější kurz více tlačila na tlumení inflace. Ovšem Mora zdůraznil, že je proti tomu, aby ČNB cílovala určitou úroveň kurzu koruny.

Celkově rozhovor viceguvernéra Mory vyznívá jinak než pondělní rozhovor Tomáše Holuba (člen bankovní rady) pro Bloomberg. Tomáš Holub je pro další razantní zvýšení sazeb a zatím nevidí důvod využívat kurzu koruny. Naopak viceguvernér Mora je znatelně opatrnější k dalšímu zvyšování sazeb, ale naopak otevřenější k diskuzi o využití kurzu. Zatím čekáme, že ČNB na dalším zasedání zvýší sazby opět o 50 bazických bodů (nyní 5,00 %) a postupně je zvedne k úrovni 6 procent, kde je bude držet delší dobu. Současně ČNB může v dohledné době zvýšit tempo odprodeje devizových rezerv, aby zvýšila tlak na posílení koruny.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.