Pozor na investice do ropy za nízkou cenu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Obchodování s ropou v posledních dnech se bez patosu zapíše do dějin a bude plnit v budoucnu učebnice financí. Americká cena ropy WTI v pondělí 20. dubna propadla během jediného dne o 55 dolarů a dostala se hluboko do záporných hodnot (-38 dolarů). Obojí je rekordní zápis. Razantně propadly ceny ropy i jinde ve světě, cena evropské ropy typu Brent za 24 hodin ztratila 40 % a propadla na 21letá minima (16 USD). Trh s ropou prochází bezprecedentním vývojem, který souvisí s ohromným převisem nabídky nad poptávkou. Ta vypadla kvůli omezení, která přinesla epidemie Covid-19. Následně se rychle zaplňují volné skladovací kapacity a to vytváří tlak na cenu ropy, která v letošním roce ztratila kolem 70 %.


Prudké obraty na trhu s ropou nestačí zvrátit trend

Trh s ropou prošel za 2 měsíce bouřlivým vývojem. Na straně poptávky vymizela v dubnu třetina spotřeby a Mezinárodní energetická agentura (IEA) odhaduje, že poptávka po ropě propadla na 25leté minimum. Pro celý rok 2020 čeká IEA pokles poptávky o desetinu, čímž se vymaže nárůst za poslední dekádu. V březnu se paradoxně na straně nabídky rozhořela ropná válka, kdy hlavně Saudská Arábie agresivně zvyšovala těžbu a snižovala cenu. Ovšem kolaps cen ropy přinutil znesvářené strany k jednání, které po dlouhých průtazích přineslo 12. dubna dohodu na omezení těžby ze strany sdružení OPEC+ o 9,7 mil. barelů denně. Vzhledem k propadu poptávky je omezení těžby nedostatečné, a navíc začne platit až od 1. května, a proto v posledních dnech došlo k dalšímu kolapsu cen ropy.

 

Levná ropa nemusí být dobrá investice

Propad cen ropy na rekordní úrovně, v USA přechodně i do záporných hodnot, může vyvolávat pocit, že ropa je levná a je dobré do ní investovat. V přiloženém dokumentu se pokusíme ukázat, že sice cena ropy je nízká, ale vzhledem k standardním nástrojům nejde o dobrou investiční myšlenku. Podle našeho názoru nejsou v současnosti pro drobné investory vhodné nástroje na přímé investice do ropy. Dlouhodobě jsou asi nejlepší možností, jak „hrát ropu“, investice do těžařů ropy s dobrou bilancí, pro které je současná cena ropy sice negativní, ale dlouhodobě mohou těžit z jejího pozdějšího růstu. Na závěr proto zmíníme možnosti investic do akcií velkých ropných firem.  

Pozor na investice do ropy za nízkou cenu!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.