Investice do umělé inteligence dnes mají smysl. Ale ne všechny

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Investice do umělé inteligence dnes mají smysl. Ale ne všechny
#Trendy#Byznys

Boom takzvané umělé inteligence v posledních měsících tlačí nahoru akcie firem, které mají nejznámější aplikace této technologické novinky. Všeobecně se počítá s tím, že takzvaná AI přináší celospolečenskou změnu a kdo tento trend nezachytí, toho čeká krach. Jak v současnosti investovat do firem, které čeká růst i díky AI? Nejen na to odpovídá portfolio manažer J&T Investiční společnosti Martin Cakl.


Můžeme začít globální statistikou. Neuvěřitelných 75 procent CEOs z celého světa se domnívá, že využití umělé inteligence (AI) bude pro přežití byznysu jednotlivých společností nezbytností, či alespoň zásadní výhodou. Uvádí to průzkum serveru CEO World.

Průzkum zjišťoval reakce šéfů firem na aktuální boom konkrétních aplikací využívajících strojového učení a takzvaných širokých jazykových modelů (LLM, tedy large-language modelů), v čele s ChatGPT od společnosti OpenAI, kterou koupil Microsoft.

„Zároveň ale 50 procent šéfů firem vyjádřilo obavy o bezpečnost dat, čtyři z deseti oslovených manažerů pak upozornilo na nepřesnost dat a jejich vyhodnocování,“ dodává Sophie Ireland z magazínu CEO World.


AI pozitivně ovlivňuje vývoj léků

Přesto ceny akcií firem, kterým se podařilo zachytit nástup umělé inteligence, v posledních měsících zaznamenávají raketový vzestup. Je tak nyní na čase investovat? Podle Martina Cakla, portfolio manažera J&T Investiční společnosti, sice jde o velký trend, ale je nutné se mít na pozoru.

„Osobně si myslím, že trh současně přeceňuje dopad jazykových modelů, na kterém se současný AI boom rozjel, a to především v krátkodobém horizontu. V delším horizontu, řekněme 5-10 let, ale s největší pravděpodobností o pozitivních ekonomických dopadech technologií s nálepkou AI ještě uslyšíme,“ myslí si Cakl.

„Zajímavé příklady využití strojového učení nalezneme i mimo jazykové modely. Například dceřiná společnost Alphabetu Deep Mind žene dopředu biologický výzkum skrze svůj model AlphaFold jenž predikuje proteinové struktury."


Češi jsou v kurzu

Pokud jde o konkrétní firmy, které AI využívají a lze do nich nyní investovat, lze zmínit zejména akcie firem nVidia, Microsoft, Meta Platforms nebo Alphabet, tedy nadnárodní korporace, které technologie s nálepkou AI vyvíjejí a nabízejí.

„Nicméně umělou inteligencí, která ve většině případů znamená strojové učení na základě hromady dat a obrovského výpočetního výkonu, se zabývají i soukromé firmy. Investice do takových firem lze provádět například prostřednictvím Venture Capitalových fondů, kde se ale minimální investice pohybují v řádech milionů korun,“ připomíná Martin Cakl.

A takové firmy pocházejí i z České republiky. Patří k nim například Resistant AI, která pomáhá s detekcí podvodů, nebo GoodAI, kde se snaží vynalézt opravdovou umělou inteligenci, které se dnes říká obecná umělá inteligence (AGI).

Tématu umělé inteligence jsme také věnovali jeden díl našich online diskuzí J&T Banka Talks.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.