Krást umění bude zas o trochu komplikovanější

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Krást umění bude zas o trochu komplikovanější

Minulý týden svět objevil novou aplikaci Interpolu, která zase trochu zkomplikuje krádeže a hlavně následné prodeje uměleckých děl. Došlo ale i k několika zajímavým (legálním) prodejům od Kupky po CryptoPunks, v Praze proběhly první koncerty s diváky a v Ostravě jsme otevřeli novou výstavu.


Interpol má novou appku

Interpol vstoupil do vod app businessu se svojí aplikací ID-Art. Uživatelé do ní budou moci nahrát fotografii uměleckého díla, aby bylo následně technologií image-recognition prověřeno v databázi kradených uměleckých děl, kterou Interpol roky vytváří a spravuje. Pro sekundární trh s uměním je to velmi praktický nástroj proti jednomu z největších strašáků při nakupování starších uměleckých děl. Interpol zároveň uvádí, že už při testování aplikace italští Carabinieri identifikovali dvě kradené sochy, které byly nabízeny k prodeji online.

Pražské jaro zahájeno

Minulý týden proběhlo několik hudebních akcí, kterých se kulturně vyprahlí Pražané nemohli dočkat. Jednalo se o plánované testovací koncerty, které proběhly za přísných hygienických opatření, včetně PCR testování všech diváků a účastníků.

Jedním z koncertů byl i ten v Obecním domě, jímž bylo zahájeno letošní Pražské jaro. A podle recenzí to byl koncert vskutku neobyčejný. Má vlast tentokrát zazněla v podání souboru Collegium 1704, který se jinak zaměřuje převážně na barokní hudbu, a zdá se, že tento lehce kontroverzní výběr diváky nadchnul. Navzdory jen čtvrtinově obsazenému sálu se večerem linul ohromný entuziasmus vystupujících i diváků a myslím, že kdesi na pozadí konečně prosvítalo vytoužené světlo na konci tunelu.

Kupka v New Yorku

Tento týden měl aukční katalog Sotheby’s v New Yorku jednu položku, která obzvlášť zaujala české umělecké vody. Jednalo se o malbu Diagonální plány I Františka Kupky z roku 1924, která údajně původně patřila Camille Renaultovi, majiteli restaurace ve francouzském Puteaux, kde Kupka žil značnou část svého života. Očekávání byla veliká zejména díky nedávné londýnské aukci, kde bylo jiné Kupkovo plátno vydraženo za rekordních 230 milionů korun. Že by byl rekord překročen, nikdo neočekával. Diagonální plány I jsou výrazně menšího formátu a nakonec se prodaly dle odhadu, v přepočtu za 61,6 milionu korun. I tak se jedná o výrazné zhodnocení – stejné dílo totiž prošlo trhem už v roce 2005, kdy se prodalo v přepočtu za 10,4 milionu korun.

cs-kupka.jpg

František Kupka: Diagonální plány, kolem 1924, olej na plátně, 80 x 72,5 cm, cena: 2 924 000 USD, Sothebyʼs New York 12. 5. 2021

U Christie’s se dražilo NFT

I u Christie’s proběhla dlouho očekávaná dražba, a to avatarů CryptoPunks, se kterou aukční síň poprvé otestovala vody NFT. Devět rozpixelovaných postaviček se nakonec vydražilo výrazně nad odhadem dohromady za necelých 17 milionů dolarů, v přepočtu 358 milionů korun. Rekordních 69 milionů dolarů za digitální koláž dosud neznámého umělce Beeple sice aukce nepředčila, to jistě ani nikdo neočekával. I tak se pro svět kryptoumění jedná o významný milník, už jen proto, že do něj vstoupil jeden z nejtradičnějších hráčů na trhu.

cs-kupka.jpg

CryptoPunk Petra Máry za 32 ETH  Foto: Petr Mára/Instagram

Karel Štědrý v Ostravě

V ostravské pobočce J&T Banky jsme ve čtvrtek zahájili novou výstavu. Prostory banky a kavárny Elektra nyní zdobí díla talentovaného malíře Karla Štědrého (viz. úvodní foto). Ve své tvorbě nezapře velikány světové moderny od Mondriana až po Maleviče, na jejichž geometrickou abstrakci navazuje a dále rozvíjí jejich odkaz. Zkoumá prostor v obraze, má zvláštní zálibu pro rozmanité struktury i cit pro barevnou škálu. Významným inspiračním zdrojem jsou mu i další oblasti umění – do jeho malby často proniká hudba i architektura.

Karel Štědrý je absolventem ateliéru malby Stanislava Diviše na pražské UMPRUM, je zastoupen nejen v několika institucionálních sbírkách, oblíbili si ho i soukromí sběratelé v Česku i v zahraničí. Jeho potenciál se letos projevil i v umístění v J&T Banka Art Indexu, ve kterém se letos poprvé probojoval do žebříčku TOP 100.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.