Heureka: Útraty v české e-commerce se ve 4. kvartále 2023 vrátily k růstu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Podle Heureka Group dosáhl celkový objem výdajů na českém trhu e-commerce v r. 2023 hodnoty 185 mld. Kč, což představuje pokles o 6 % oproti předchozímu roku. Pokles z rekordních objemů v době covid-19 tak pokračoval druhým rokem, ale tempo propadu se zmírnilo z -12 % v r. 2022. Hlavním důvodem loňského poklesu byl opět propad reálných příjmů v důsledku inflace, který vedl kupující k hledání levnějších alternativ. To se projevilo v poklesu průměrné výše objednávky a také přispělo k velmi mírnému snížení počtu českých e-shopů cca o 0,5 % na 49,9 tis. Jaro loňského roku již naznačovalo stabilizaci prodejů, nicméně dlouhé a teplé léto online prodeje opět srazilo. K výraznému oživení došlo na konci roku, kdy 4. kvartál již vykázal růst útrat o 2 % r/r. Podle Jana Vetyšky, výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci, by se již nyní měla česká e-commerce navrátit k růstu. Z hlediska struktury prodejů se loni nejvíce zvýšil zájem o sedací soupravy, drogistické a veterinární přípravky. Mezi nejvíce klesající patřily ty, které před tím podpořila energetická krize, např. elektrocentrály či krbová kamna. Za překvapení Heureka označila výrazný propad prodeje notebooků (-16 % r/r), které měly tradičně silné postavení. Český trh e-commerce se v účetním roce 2023 podílel na tržbách Heureky z 51 %, proto je mírné oživení trhu příznivou zprávou pro hospodaření firmy. Dluhopisy Heureka 5,25/2025 se obchodují na pražské burze.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.