Rentalit pomáhá (nejen) firmám s digitalizací

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Rentalit pomáhá (nejen) firmám s digitalizací

Startup Rentalit nabízí operativní leasing hardwaru malým a středním společnostem a osobám samostatně výdělečně činným. V prosinci se stal součástí společnosti J&T Leasing a doplnil tak portfolio firmy, která od roku 2018 poskytuje operativní leasing výpočetní techniky korporacím a státním institucím.


Operativní leasing hardwaru umožňuje firmám efektivně spravovat rozpočty pro oblast IT, šetřit cash a optimalizovat a zjednodušovat procesy řízení životního cyklu hardwaru. To platí i pro menší firmy, které tak mohou v souladu s moderními trendy tyto potřeby outsourcovat a nezatěžovat své rozpočty investicemi do hardwaru.

„Operativní leasing hardwaru je ve světě poměrně často používaným způsobem financování nákupu zařízení, v České republice je ale stále ve svých počátcích. Nám se v posledních dvou letech podařilo oslovit s tímto způsobem financování mnohé korporace, a tak bylo dalším logickým krokem zaměření se na oblast menší firmy a lidi, kteří sami podnikají. Ti tvoří zajímavou část našeho potenciálního trhu a pro ně je určená značka Rentalit,“ říká Vlastimil Nešetřil, předseda představenstva J&T Leasingové společnosti.

Nová značka Rentalit vstoupila na český trh v březnu roku 2020 a klientům, mezi které patří malé a střední firmy a OSVČ, nabízí možnost pořídit si kvalitní koncové zařízení, jako jsou notebooky, PC, telefony a tablety. „Budoucnost firem je zvláště v současně koronavirové době digitální, automatizovaná a on-line. Bez investic do IT není šance uspět. Tak proč si náklady chytře nerozkládat v čase a hardware nevyužívat jako službu,“ dodává Vlastimil Nešetřil.

Společně s ní byla založena i další značka, Relodit, která se soustředí na oblast gamingu a hráčům pronajímá supervýkonné herní notebooky a desktopy. Pronájem herních počítačů nabízí už od 1199 korun měsíčně, celého herního setu za 1854 korun.

Rozjezd firmy se povedl

Obě značky patří společnosti Rentalit a jsou od prosince 2020 součástí skupiny J&T Finance Group, která jim zajišťuje finanční zázemí a know-how. Vstup na trh se společnosti Rentalit podařil i přes situaci komplikovanou koronavirem a omezováním ekonomiky. Během loňského roku se povedlo firmu vymyslet, založit, otestovat v pilotním provozu a zahájit provoz ostrý. V létě Rentalit navázal úzkou spolupráci s významným prodejcem Apple, společností iStyle a financoval zařízení objednaná z portálu www.applebezhranic.cz. Dalším úspěchem bylo zahájení spolupráce značky Relodit s herní stájí Eclot.

To, že má služba velký potenciál, potvrzují i čísla. Od vstupu na trh v březnu 2020 se podařilo získat více než 300 nových klientů a byly profinancovány čtyři stovky zařízení v hodnotě 10 milionů Kč.

cs-petra-jelinkova-12x8.jpg

I když současné době online prostředí svědčí, chystá Rentalit otevřít první kamennou prodejnu. „Řada lidí preferuje osobní vyřízení leasingu a možnost se na techniku podívat,“ vysvětluje CEO Rentalitu Petra Jelínková.

Jak se projevil na vašem byznysu lockdown?

Naštěstí jsme vloni na jaře nemuseli moc měnit. Ověřili jsme si, že maximálně zautomatizované procesy v on-line prostředí jsou to pravé. Byli jsme tedy dobře připraveni na novou ekonomickou realitu.

Krize zároveň ovlivnila i zákaznický mindset – najednou bylo nutné investovat do technologií, ale zároveň co nejvíce držet hotovost. V takový moment je operativní leasing ideální nástroj. Operativní leasing nemusí být totiž zdaleka jen na stroje, auta nebo tiskárny, ale i na pořízení notebooků, desktopů a chytrých telefonů.

Jak dnes vlastně vypadá váš typický zákazník?

Cílíme především na OSVČ a malé či střední firmy. Jsou to různí kreativci, právníci či konzultanti na volné noze, kteří potřebují funkční set mobilu a notebooku a nechtějí do něj v této době investovat vysoké částky. Podobný scénář platí i pro spoustu menších firem: s nástupem rychlé digitalizace si potřebují okamžitě pořídit hardware, ale nechtějí se vydat z peněz, které lépe využijí na jiných místech.

Zaměřujeme se také na počítačové hráče. Pro ně nabízíme herní notebooky, stolní počítače i sety. Nejde ale jen o studenty nebo lidi těsně po škole. Hodně zákazníků má kolem třicítky a chtějí si prostě zahrát oblíbené hry na odpovídajícím hardwaru. Je pro ně přijatelnější platit měsíčně něco mezi jedním a dvěma tisíci korun než při nákupu zaplatit desítky tisíc naráz.

Nemají zákazníci nějaké bariéry pro leasing například u mobilů?

Samozřejmě je to služba relativně nová, ale spousta lidí už techniku vlastnit nepotřebuje. Chce ji hlavně používat a nemít s ní starosti. A to my řešíme garancí servisu a prostřednictvím pojištění.

Po jakých výrobcích byla loni největší poptávka?

Šlo jednoznačně o výrobky Apple. iPhony a Macbooky, ale lidé si často pořizují třeba i iPady. Naším prostřednictvím si můžou pronajmout prakticky jakýkoliv výrobek. Vycházíme jim vstříc a připravíme jim nabídku i na věci, které nejsou vystavené na webu.

Jaké máte plány na rok 2021?

Rozhodně velké. Chceme výrazně růst. Chystáme se na spolupráci s významným e-shopem a připravujeme portál Rentalit PRO, který umožní snadnou správu provizních partnerů. Chceme také otevřít vlastní obchodní prostory v Karlíně na Rustonce. Takže momentálně posilujeme tým.

Co si slibujete od kamenné prodejny? 

Kontakt se zákazníkem je důležitý. I když teď docela dobře fungujeme online, přece jen řada lidí preferuje osobní vyřízení leasingu a možnost se na techniku podívat. Věříme, že vlastní showroom vytvoří dobré zázemí pro nás i zákazníky.

Petra Jelínková

Stála u zrodu obou úspěšných projektů Rentalit a Relodit. Po sedmi letech v korporátním prostředí si chtěla vyzkoušet něco dynamičtějšího, a tak opustila softwarovou firmu a přešla do startupu. Tady zúročila všechny zkušenosti, které předtím získala na pozicích produktové a projektové manažerky a softwarové konzultantky.

 

 

 

 

 

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.