Privátní plavba a moře možností

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Privátní plavba a moře možností

Představte si, že jste ubytováni ve svém oblíbeném luxusním hotelu, který jednoduše cestuje s vámi. Plavíte se na otevřeném moři, dostanete se na jinak nepřístupné pláže a pozorujete romantické západy slunce od prostřeného jídelního stolu. Bublinky šampaňského vás šimrají na nose a nic vám neschází. Na lodi zvednete kotvy, kdykoliv se vám bude chtít, a poplujete elegantně vstříc novým dobrodružstvím.


Od prvního okamžiku, kdy vstoupíte na lodní palubu, začíná dovolená podle vašeho gusta – od oblíbeného jídla a nápojů až po vodní radovánky. Profesionální posádka vám bude k dispozici 24 hodin denně.

Dovolená na vodě může probíhat na jachtách nejrůznějšího typu i na katamaránech, které se těší stále větší oblibě. Katamarány vycházejí cenově lépe, jsou stabilnější, nabízejí pohodlí i prostor, a proto jsou vhodné i pro rodiny s dětmi. Díky dvěma trupům a mělčímu ponoru umožňují bezpečnou plavbu i v menších hloubkách a blíže pobřeží. Navíc dovolují kotvení na místech, která jsou pro klasickou jachtu mnohdy nedostupná.

cs-chorvatsko.png

Top 4 země na dosah ruky, které uspokojí vaše námořnické sny

Francie – Korsika

Korsika v sobě spojuje Francii a Itálii, ale přesto je jedinečná díky své charakteristické divoké krajině, kultuře a kuchyni. Na nedotčenou hornatou krajinu navazují skalní útvary, rozlehlé lesy, proudy divokých řek a horských potoků, vodopády i průzračná jezera. Přírodní rezervace Parc naturel régional de Corsepokrývá dvě třetiny celkové plochy ostrova. Pobřeží Korsiky poskytuje mnoho malebných zátok i nekonečné bělavé písečné pláže s křišťálově čistým mořem.

Svou privátní plavbu můžete začít na severu ve starobylém přístavu Bastia nebo na severozápadě v historickém městečku Calva se zajímavou pevností. Plavit se můžete podél západního pobřeží ozdobeného bílými písčitými plážemi a proslulými horskými stezkami. V zálivu obklopeném horami najdete Ajaccio, hlavní město Korsiky a rodné město Napoleona Bonaparte.

Jižní část ostrova je pravý jachtařský ráj, jemuž vévodí přístav a město Bonifacio na vápencových skalách. Odtud můžete vyplout přímo k Sardinii nebo navštívit národní park La Maddalena. Jižní část ostrova je populární také díky nádherným plážím v okolí přístavu Porto Vecchio.

cs-chorvatsko.png

Itálie – Sardinie

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři, který právem nese označení „evropský Karibik“ nebo také „Smaragdový ostrov“. Překvapí vás nevšední paletou barev moře, rozmanitostí pláží i skvělou lokální kuchyní. Čerstvé fíky, sýry, ryby nebo vyhlášená pistáciová zmrzlina budou příjemným zpestřením, když zakotvíte v některém z městeček podél pobřeží. Plavte se po tyrkysově třpytivém moři a prozkoumávejte zátoky a jeskyně tohoto magického místa.

Costa Smeralda neboli Smaragdové pobřeží je dokonalou jachtařskou destinací pro všechny, kdo chtějí prozkoumat severozápadní pobřeží Sardinie. V létě může být v marinách skutečně rušno, a proto si své kotviště raději rezervujte dopředu. Směrem na sever můžete navštívit sousední francouzskou Korsiku. Západní a východní pobřeží jsou vhodnější pro zkušené jachtaře, takže pokud preferujete spíše bezstarostnou plavbu, vydejte se na jih. Bez ohledu na směr, kterým se vydáte, budete zcela jistě oslněni množstvím historických památek, místního folkloru, tradiční kuchyní a křišťálově čistým mořem, které Sardinie nabízí.

Řecké ostrovy

Není divu, že je Řecko se svými dvěma tisíci ostrovy, příjemným středozemním klimatem a velmi dobrou dostupností jednou z nejoblíbenějších jachtařských destinací ve Středozemním moři. Zárukou je, že tu vždy najdete nějakou pohádkovou zátoku s tyrkysově zbarvenou vodou a pláž, na níž se jinak než lodí dostat nelze. A když už se rozhodnete zakotvit u některé z bílých přímořských vesniček, čeká vás pevnina plná milých a usměvavých lidí, charismatická kuchyně i netradiční lokální vína.

Krása ostrova Lefkada spočívá v jeho rozmanitosti – najdete tu vše od překrásné přírody přes zelená pole a vysoké hory až po atraktivní písečné pláže. Podle řecké mytologie je Lefkada rodištěm Afrodity, bohyně lásky a krásy, což na ostrově rozhodně pociťujete na každém kroku. Ve zdejších vodách můžete narazit dokonce i na želvy. Na východní straně ostrova se nacházejí malebné přímořské vesnice a hluboké zálivy s romantickými přístavy.

Korfu je mezi jachtaři velmi populární, protože je odtud možné plánovat cesty po většině řeckých ostrovů. Ostrov patří mezi nejopevněnější místa v Evropě a historické centrum stejnojmenného hlavního města je zcela právem na Seznamu světového dědictví UNESCO. Užijte si romantické procházky v úzkých uličkách a navštivte náměstí Spianada. Vynechat byste neměli ani procházky mezi všudypřítomnými olivovníky. Právě díky nim je Korfu jedním z nejzelenějších ostrovů Řecka.

Santorini je největší ostrov ve skupině Kykladských ostrovů proslulý především pro své ikonické bílé domky a modré kopule kostelů, které leží jako cukerný poprašek na tmavých útesech. Vydat se zde můžete na túru do hor známou stezkou Fira, na vyjížďku na oslech nebo se koupat v horkých termálních pramenech.

Další populární destinací je ostrov Mykonos, zvaný „ostrov větrů“. Mykonos je pravým rájem jet-setu a dalších vodních sportů.

cs-chorvatsko.png

Chorvatsko

Ačkoli patří Chorvatsko mezi tradiční dovolenkové destinace, nabízí při plavbě jachtou nebo katamaránem zcela jiný pohled na tuto přímořskou zemi. Dlouhé pobřeží je lemováno stovkami ostrovů a ostrůvků roztroušených do čtyř hlavních regionů: Istrie a Kvarner, Severní, Střední a Jižní Dalmácie. Prolínají se tu přírodní krásy s bohatou historií a vše dokresluje výborná lodní infrastruktura v podobě marin, městských přístavů, ostrovních restaurací a bójových polí. To činí z Chorvatska jednu z nejoblíbenějších světových jachtařských destinací. Starobylá města jako Dubrovník, Split, Šibenik a Zadar jen čekají na to, až je objevíte.

Istrie je největší chorvatský poloostrov a již od 19. století populární přímořské letovisko. Najdete tu jak římské amfiteátry a malebné vesničky, tak typickou středomořskou faun i floru. Doporučujeme vyplout z města Pula a vydat se na západní pobřeží, kde budete moci navštívit krásná místa jako Národní park Brijuni nebo historická města Rovinj, Vrsar, Poreč, Novigrad a Umag. Užít si můžete také klidnou plavbu při východní straně poloostrova a zastavit se na ostrovech Cres a Lošinj. Moře je zde čisté a během léta velmi klidné, takže plavba po Istrii zpravidla nebývá nikterak náročná. Jachtařská sezóna začíná v dubnu a končí v říjnu.

Svěřte svou představu o plavbě po moři do rukou J&T Concierge. Zajistí vám kompletní servis a dovolenou na míru.

Zkušený tým vám pomůže s:

  • doporučením destinace, zjištěním opatření, zajištěním PCR testů, pojištěním,
  • výběrem jachty dle charakteru vaší plavby,
  • dopravou do místa nalodění (private jet, soukromý řidič),
  • zajištěním privátního kuchaře nebo vyškolené posádky po celou dobu vaší plavby,
  • doporučením a rezervací vyhlášených lokálních restaurací,
  • zprostředkováním kapitánských zkoušek,
  • tipy na výlet, zajištěním průvodce,
  • vybavením pro vaše adrenalinové vodní sporty a zážitky.

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.