Makro: ČNB beze změny a s dalším zvýšením sazeb nespěchá

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky bylo bez překvapení, úrokové sazby (0,75 %) zůstaly beze změny. ČNB navíc naznačila, že ve zbytku roku s dalším zvyšováním sazeb nebude spěchat. Kvůli rychlejšímu zpomalení inflace v letošním roce vyhodnotila bankovní rada současná rizika jako mírně protiinflační. Na druhé straně slabší kurz koruny (25,4 CZK), než předpokládá prognóza (24,9 CZK/EUR pro 2Q), může vytvářet prostor pro o něco rychlejší zvyšování sazeb. Ovšem guvernér Rusnok zdůraznil, že ČNB necíluje kurz a slabší koruna automaticky nevede ke zvyšování sazeb. Nadále očekáváme, že ČNB bude vyčkávat na další vývoj inflačních tlaků, v druhé polovině roku i na kroky ECB. Jinými slovy, další rychlé zvyšování sazeb ČNB letos zatím není na programu, možná jen jedno na konci roku (listopad?).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.