ČNB: Snižování sazeb není na obzoru, diskuze o dalším zvýšení

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



V úterý byl zveřejněn zápis z posledního zasedání bankovní rady ČNB (29. března), kdy úrokové sazby zůstaly beze změny (7,00 %). Hlasování (6:1) bylo bez překvapení, pro další zvýšení sazeb o 25 bazických bodů hlasoval jen člen bankovní rady Tomáš Holub. Ovšem samotné zasedání bylo v relativně jestřábím duchu a tento tón potvrdil i samotný zápis. Ač peněžní trh vyhlíží, kdy by ČNB mohla začít snižovat sazby, tak bankovní rada podle zápisu žádné snižování sazeb v dohledné době nepředpokládá. Naopak podle zápisu celá diskuze bankovní rady byla o tom, zda sazby znova dál zvýšit, nebo je ponechat beze změny. Hlavním proinflačním rizikem je mzdový vývoj a také ztráta ukotvenosti inflačního očekávání. Pokud se potvrdí některá rizika, tak na dalším zasedání (3. května a 21. června) může být víc hlasů pro zvýšení sazeb, než jen jeden jako v březnu. V bankovní radě také panuje shoda na tím, že posilování koruny je příznivé a pomáhá tlumit inflační tlaky. Většina bankovní rady i tak považuje úrokové sazby za hlavní nástroj ČNB v boji s inflací. Celkově se zápis nadále nese v jestřábím duchu a potvrzuje naše očekávání, že ČNB ponechá úrokové sazby (7,00 %) beze změny většinu letošního roku.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.