Shrnutí obchodování na americkém trhu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Krátké shrnutí: 

Další várka důležitých makrodat hýbala americkou Wall Street. Tržby z maloobchodu meziměsíčně rostly více, než trh očekával, a investoři si toto vyložili jako proinflační signál pro to, aby Fed byl ve své měnové politice více jestřábí. Akciové trhy tak na úvod středeční seance ztrácely a první hodina obchodování se nesla ve velice opatrné náladě. Následně ale jako by tato makrodata investoři přestali brát vážně a nákupní pokyny začaly vévodit americkému parketu, přičemž tato nálada vydržela s menšími či většími „oddechy“ až do konce obchodování, a hlavní indexy tak zakončily v zeleném. Černé zlato ve středu ztrácelo, a to po pravidelném reportu stavu zásob, kde zejména zásoby surové ropy prudce vzrostly (+16,28 mil. barelů vs. +1,16 mil. barelů očekávání). Americký dolar vystoupil vůči koši předních měn na své šestitýdenní maximum, když mu hrála do karet příznivá čísla z maloobchodních tržeb. Zlato vlivem silnějšího dolaru sláblo a z letošních maxim tak odevzdalo již přes 6 %. Z korporací se dařilo akciím Airbnb (+13,4 % d/d), a to po odreportování slušných kvartálních čísel doplněných o velice optimistický výhled pro tento rok. Nedařilo se příliš výrobci polovodičů Taiwan Semiconductor (-5,3 % d/d) poté, co investiční vehikl známého investora Warrena Buffetta Berkshire Hathaway zcela překvapivě reportoval ve své čtvrtletní zprávě významnou redukci pozice v tomto výrobci pokročilých čipů.

 

Makro:

  • Index žádostí o hypotéky MBA k 10. 2. klesl o 7,7 %: předchozí hodnota +7,4 %
  • Index výrobní aktivity v okolí New Yorku v únoru na -5,8 b. při očekávání poklesu o 18,0 b. Předchozí hodnota -32,9 b.
  • Maloobchodní tržby za leden meziměsíčně vzrostly o 3,0 % při očekávání růstu o 2 %. Předchozí hodnota -1,1 %
  • Průmyslová produkce za leden meziměsíčně beze změny oproti předchozímu měsíci. Očekáván byl růst o 0,5 % 

 

Pohled na indexy:

DJIA34 128,05      +0,11 %
S&P 5004 147,60             +0,28 %
NASDAQ12 070,59+0,92 %

 

a komodity:

EUR/USD1,0688                 -0,44 %
Zlato1848,70              -0,90 %
Bitcoin24 101+8,30 %
Brent ropa – future85,37-0,26 %
WTI ropa – future78,65-0,56 %

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.