Na obzoru je růst akciových indexů

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden budou investoři sledovat geopolitiku, výsledkovou sezónu a pohyb na tržních výnosech. Geopolitika bude stále držet investiční rozhodování v obezřetné rovině. Vedle toho budou investoři dále rozebírat poslední kroky měnové politiky a odhadovat její další vývoj, což bude určovat dění na tržních výnosech. „Ty se posuly v případě USA z dlouhodobých maxim v minulém týdnu výrazněji níže po posledním zasedání Fedu a makroekonomických datech,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.



Výsledková sezóna, pokud bude pokračovat v dosavadním mírně příznivém vyznění, by mohla podpořit faktor poklesu tržních výnosů a přilákat investory do rizikových aktiv. „Pro příští týden jsme mírně optimističtí a s posunem tržních výnosů níže bychom očekávali růst akciových indexů,“ dodává Milan Vaníček.   

 

ČEZ zveřejní své výsledky

Na domácím trhu se pozornost soustředí na výsledkovou sezónu, kdy ve čtvrtek zveřejní svá čísla ČEZ. Očekává se, že za třetí kvartál vzroste provozní zisk EBITDA na 32 mld. Kč (+7,0 % r/r). Na jednu stranu má pozitivní dopad vyšší cena realizované elektřiny, na druhou stranu do nákladů negativně dopadají odvody z nadměrných tržeb (oček. ve 3Q 1 mld. Kč), vyšší provozní náklady v důsledku zvýšené inflace a vyšší zisk z derivátových obchodů s komoditami ve třetím kvartálu 2022 oproti letošnímu roku.

„Očekáváme, že management zvýší výhled na letošní rok. Pokud se potvrdí naše projekce včetně zvýšení výhledu, mělo by to být podporou pro cenu akcie,“ uvádí Vaníček.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pravidelná čtvrteční data z trhu práce a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na listopad (oček. 63,5 po 63,8 bodu m/m). V Německu se soustředí na pondělní podnikové objednávky za září (oček. −2,0 po +3,9 % m/m) a úterní průmyslovou produkci za září (oček. −0,5 po −0,2 % m/m). V Číně se zaměří na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za říjen (oček. −0,2 po 0,0 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.