Míra inflace v srpnu klesla na 8,5 %

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


Míra inflace v srpnu klesla na 8,5 %
#Ekonomika

V srpnu meziroční míra inflace očekávaně drobně klesla na 8,5 % (červenec 8,8 % r/r), což je nejnižší hodnota od prosince 2021. Za poklesem míry inflace stál hlavně vliv bazického efektu, tj. současné ceny potravin a energií se srovnávají se zvýšenou základnou loňského roku. Jinými slovy ze statistiky vypadává předchozí nákladový šok.



Pokračující normalizace cenové vývoje

Celkový obrázek vývoje domácí inflace se příliš nemění. V letošním roce byl pokles míry inflace způsoben hlavně bazickým efektem a tento faktor se již z větší části vyčerpal. Projevuje se předchozí pokles cen komodit a cenový vývoj se v ekonomice vrací k normálu. Vůči červenci spotřebitelské ceny v průměru vzrostly o 0,2 % m/m, což je sice poloviční nárůst než vloni, ale stále horší výsledek, než je dlouhodobý průměr pro srpen (-0,1 % m/m). V srpnu došlo k dalšímu nárůstu cen pohonných hmot (+7,7 % m/m), kdy se projevil globální růst cen ropy a také zvýšení spotřební daně u nafty. Dalším vlivem byly vyšší ceny elektřiny a nárůst nájmů. Ostatní změny cen už byly relativně mírné.


Bazický efekt u cen potravin a energií

Celková míra inflace klesla v srpnu o 0,3 procentního bodu (z 8,8 % na 8,5 %), ale tato změna jde opět pouze na vrub 2 faktorů – potraviny a ceny bydlení. Ceny potravin (-0,9 % m/m) klesly přes řadu položek (ovoce, zelenina, mléčné výrobky), přitom před rokem ceny potravin vzrostly (+0,5 % m/m v srpnu 2022), následně tempo meziročního růstu dál kleslo (7,9 % r/r vs. 9,5 % r/r v červenci) a odebralo z celkové míry inflace 2 desetinky. Podobně také kleslo tempo meziročního růstu cen u bydlení (12,7 % r/r vs. 13,2 % v červenci), což snížilo celkovou míru inflace o další desetinku.


Pokles míry inflace se do konce roku zastaví

Cenový vývoj se u řady položek stabilizoval, ale celkový růst cen je pořád mírně nadprůměrný. Pokles míry inflace kvůli bazickému efektu se z velké části již vyčerpal, když inflace zpomalila z téměř 18 % na 8 %. Vzhledem k vlivu cen energií by v druhé polovině roku inflace měla kolísat v pásmu kolem 8 %, tj. míra inflace už by dál výrazně neměla klesat. Celoroční průměrná inflace by měla letos dosáhnout 11 % (15,1 % v roce 2022), kdy na konci roku bude meziroční inflace kolem 8 procent.


Nadále očekáváme, že ČNB po zbytek roku ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %) a ke snižování sazeb přistoupí až v příštím roce. Hlavním pro-inflačním rizikem zůstává celkový nadprůměrný růst mezd a ukotvenost inflačního očekávání. ČNB naznačuje, že vyčká s uvolněním měnové politiky, až se na začátku příštího roku potvrdí trend návratu inflace k nízkým hodnotám (2-3 %). Navíc poslední oslabení koruny je pro-inflační a má podobný dopad jako snížení sazeb.


Koruna k euru na výsledky inflace výrazně nereagovala a dál se obchodovala lehce nad úrovní 24,4 CZK/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.