CPI PG: Mírný pokles zadlužení v 1H23 a významné nové bankovní financování

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost CPI Property Group (CPI PG) oznámila za 1. polovinu roku růst čistého nájemního výnosu o 51,4 % r/r na 398,6 mil. EU


Společnost CPI Property Group (CPI PG) oznámila za 1. polovinu roku růst čistého nájemního výnosu o 51,4 % r/r na 398,6 mil. EUR a konsolidovaného zisku EBITDA o 50,8 % r/r na 394 mil. EUR. Důvodem prudkého meziročního růstu je hlavně začlenění rakouských firem Immofinanz a S-Immo, které CPI PG loni akvírovala. Nárůstu hospodaření rovněž pomohl organický růst nájemného o 8,3 % r/r, když se v účtovaném nájemném projevuje indexace dle inflace. Na rozdíl od loňského prvního pololetí CPI PG letos zaúčtovala ztrátu z přecenění nemovitostí -217,2 mil. EUR (loni +287,2 mil.), která se týká hlavně rezidenčních nemovitostí a kanceláří v Německu a Rakousku. Revaluace odráží především rostoucí požadovaný výnos kvůli vyšším úrokovým sazbám. Firma proto v 1H zaúčtovala čistou ztrátu -50,1 mil. EUR oproti zisku +750,8 mil. EUR loni v 1H. CPI PG uvedla, že od začátku roku provedla divestice za 657 mil. EUR, aby snížila zadlužení a umořila překlenovací úvěr získaný na loňské akvizice. Díky divesticím, novému financování a z vlastního cash flow již CPI PG umořila 1,7 mld. EUR z celkového překlenovacího úvěru 2,7 mld. EUR. Relativní zadlužení LTV kleslo na 49,9 % z 50,9 % na začátku roku, přičemž management stále očekává, že poměr sníží na 45–49 % na konci roku. Společnost také informovala, že na konci srpna podepsala nový syndikovaný úvěr od konsorcia bank ve výši 635 mil. EUR a se splatností 3 roky. Ten bude využit na snížení zmíněného překlenovacího úvěru, čímž se prodlouží průměrná splatnost dluhů společnosti. Pokles relativního zadlužení a pokrok s refinancováním překlenovacího úvěru na akvizici rakouských developerů považujeme za mírně pozitivní.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.