ČNB: Prezident Zeman jmenoval tři nové členy bankovní

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Prezident Miloš Zeman ve středu oficiálně jmenoval tři nové členy bankovní rady České národní banky (ČNB) – Evu Zamrazilovou, Jana Fraita a Karin Kubelkovou. Evu Zamrazilovu prezident jmenoval jako novu viceguvernérku ČNB. Všichni tři se svého 6letého mandátu ujmou 1. července, kdy nahradí guvernéra Rusnoka, viceguvernéra Nidetzkého a člena rady Bendu. Novým guvernérem ČNB bude Aleš Michl, kterého prezident jmenoval již v polovině května. Eva Zamrazilová uvedla, že doufá, že nová bankovní rada naváže na předchozí bankovní radu a že bude zárukou kontinuity a důvěryhodnosti ČNB. Prezident Miloš Zeman uvedl, že ČNB má vedle úrokových sazeb k dispozici i další nástroje, které dosud nebyly zcela využívány. Jmenování nových členů může rozptýlit některé předchozí obavy, protože Eva Zamrazilová i Jan Frait ve vedení ČNB v minulosti již pracovali a jde o respektované ekonomy.

Na dalším zasedání (22. června) bankovní rada, ještě ve starém složení, pravděpodobně dále výrazně zvýší (o 75-100 bodů) úrokové sazby nad 6 % (nyní 2T repo 5,75 %). Následně mohou sazby alespoň přechodně zastavit svůj růst. Otázka je, nakolik bude ČNB zvažovat, i vzhledem k poznámce prezidenta Zemana, zapojení kurzu koruny k tlumení inflace. Peněžní trhy na personální změny v ČNB nereagovaly, koruna k euru naopak posílila o 10 haléřů na 24,65 CZK/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.