Michal Semotan: Proč nejsem v bitcoinu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Michal Semotan: Proč nejsem v bitcoinu

Mohutný růst ceny bitcoinu v loňském roce určitě výrazně potěšil ty, kteří měli nakoupeno před podzimním masivním nárůstem. To mě, jelikož jsem nakoupen nebyl, samozřejmě může mrzet, ale na druhou stranu mě to po pravdě nechává relativně klidným a chladným. Vždy jsem se řídil tím, že než do něčeho dám svoje peníze, chci se s tím ztotožnit a poznat, jak to funguje.


Z mého pohledu je bitcoin složitá věc, kde nevidím tolik předností, jako vidí ti, co do něj investují. Decentralizace, snížená regulace… Ano, to vše pro bitcoin mluví. Na druhou stranu si stále kladu otázku, k čemu takovou alternativní měnu vlastně používat, když si vše mohu koupit za klasickou měnu. Jako možnost investice, nebo z mého pohledu spíše spekulace, tomu rozumím. Ale vzhledem k tomu, že postrádám nějaký zásadní fundament, o který bych se opřel, nedokážu si vnitřně říct, jestli má bitcoin stát jeden tisíc dolarů, nebo sto tisíc.

Z mého pohledu je to vše spíše na vlně zájmu o bitcoin jako alternativní investici a to žene cenu bitcoinu vzhůru. Nevidím tedy nějaké zásadní výhody bitcoinu vůči ostatním měnám, raději se této jízdy neúčastním. A po pravdě, zcela reálně, teď už bych neměl odvahu se na 30 tisících dolarech za bitcoin otevřít na long. Také výrazná energetická náročnost „těžby“ bitcoinu je jednou z dalších věcí, kde mi bliká varovné světýlko v hlavě. Dokážu si představit z tohoto pohledu určité omezení či regulace. A nemyslím tím, že by méně těžařů znamenalo vyšší cenu bitcoinu.

O bitcoinu se diskutuje na mnoha místech a můj kamarád mi ukázal zajímavou alternativu. Kdybych se chtěl svézt na této bitcoinové jízdě, zvážil bych to udělat přes finanční instrument, tj. přes ETF, který mi přijde rychlejší a z mého pohledu pochopitelnější – prostě kopíruje cenu podkladového aktiva a já se tak vezu na jeho trendu. Navíc z likvidního pohledu mám nákup i prodej realizovaný téměř okamžitě.

Nikdy neříkej nikdy, možná mě to bude v budoucnu mrzet, ale zatím jsem bitcoinmánii nepodlehl.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.