Martin Cakl: Příležitosti pro fond Naše Česko nyní hledáme například i v developmentu či energetické flexibilitě

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Martin Cakl: Příležitosti pro fond Naše Česko nyní hledáme například i v developmentu či energetické flexibilitě
#Trendy#Fondy

Od loňského června mohou investoři sázet na českou ekonomiku prostřednictvím fondu Naše Česko. Ten se zaměřuje na místní firmy, ať už veřejně obchodované, tak i v privátním sektoru. „Pokud bychom brali v potaz, kolik jsme od spuštění fondu získali klientů, tak je to z mého pohledu jednoznačně úspěch,“ říká šéf fondu Martin Cakl z J&T Investiční společnosti. Nyní se fond poohlíží například po investicích do duševního vlastnictví či developmentu.



Fond Naše Česko funguje od prvního června 2023. Za první půlrok nabídl výnos 9 procent, tedy cca 16 procent p.a. Jste s tímto výsledkem spokojený?

Naprosto.


Potvrdily se předpoklady, že česká ekonomika při uvážlivém rozdělení portfolia může nabízet zajímavé investiční příležitosti a výnosy?

Náš fond je příliš mladý na to, aby cokoliv potvrzoval, ale jiná aktiva, jakými je pražská burza nebo Private Equity a Venture Capital fondy, tedy aktiva, která držíme, už předpoklad zajímavých příležitostí/výnosů v minulosti několikrát potvrdily.

 

Slyší na to investoři? Chtějí tímto způsobem sázet na Česko?

Já myslím, že ano. Pokud bychom brali v potaz, kolik jsme od spuštění fondu získali klientů, tak je to z mého pohledu jednoznačně úspěch. Samozřejmě pomáhá i fakt, že v bance máme spoustu šikovných obchodníků. 

 

Na jaké sektory se v současnosti zaměřujete?

V hledáčku máme stále všechny třídy aktiv, nicméně zrovna v tento moment se nejvíce zabýváme investicemi v oblasti Venture Capital.

 

Podle nejnovějších informací má portfolio fondu Naše Česko v současnosti největší expozici na soukromý kapitál. Budete v této strategii pokračovat?

Budeme.

 

Kategorie „ostatní“ představuje téměř čtvrtinu portfolia. Jde o volný kapitál připravený na investice?

Ne tak úplně, současně máme veškerý volný kapitál zasmluvněný budoucími závazky v rámci Private Equity alokace. Nicméně v mezidobí, tedy než si Private Equity fondy slíbený kapitál svolají na konkrétní investici, prostředky úročíme na termínovaných vkladech a částečně investujeme do likvidních akciových titulů. Kategorie ostatní tak reflektuje právě nealokované úložky za Private Equity fondy.

 

Nemovitosti zatím v portfoliu nepředstavují zásadnější podíl, konkrétně jde o dluhopisy CPI Property Group. Další příležitosti se nerýsují?

Čas ukáže, odkud konkrétní příležitosti přijdou. Dosud pořád platí, že podstatná část nemovitostního trhu zůstává z našeho pohledu moc drahá a zmíněné dluhopisy jsou tak výhodnější. Ale máme rozjednané případné investice přímo do developmentu nemovitostí, tedy segmentu, kde se stále drží hezká marže. Zatím je brzy jít do většího detailu, ale pokud se v tomto směru podaří investice dotáhnout, určitě o tom budeme informovat.

 

Jaké sektory budou podle vás v následujícím období zajímavé?

Všechny čtyři, kterým se věnujeme. Největší roli budou hrát samotné příležitosti bez ohledu na sektor. Vzniká kolem nás celá řada zajímavých projektů a příležitostí a my bychom určitě chtěli být jejich součástí. Abych nebyl příliš obecný, jsou to třeba investice do duševního vlastnictví (patentů), zmíněný development nemovitostní nebo investice v oblasti energetické flexibility. Neříkám, že ve všech těchto projektech skončíme, ale možné to je.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.