Otevírání ekonomik a výsledková sezóna

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Uplynulý týden byl ve znamení komentáře šéfa Fedu, postupného otevírání některých ekonomik a vliv na epidemiologické křivky a výsledkové sezóny.


Šéf Fedu Jerome Powell na svém středečním vystoupení uvedl, že by americká ekonomika mohla kvůli pandemii Covid-19 čelit dlouhodobějšímu hospodářskému útlumu. Současně vyzval Bílý dům a Kongres k dalším rozpočtovým výdajům pro zmírnění očekávaných negativních dopadů na ekonomiku. Výsledky posledních dní v počtu nově denně nakažených Covidem-19 rovněž nepřispěly k pozitivní náladě. Především v USA se denní čísla vyšplhala zpět nad 20 tisícovou hranici. A to vše na pozadí znovuotevírání některých ekonomik včetně té americké. Vedle toho nadále pokračovala exploze viru v zemích jako Rusko či Brazílie resp. celé Jižní Americe. Výsledková sezóna jen dále dokreslovala dřívější pohled o ještě relativně solidním prvním kvartálu 2020 (i když se záporným vývojem na čistém zisku) a absenci výhledu společností kvůli současné pandemii. Především komentář Powella přiměl akciové investory realizovat částečné zisky, kterých jsme byli svědky v uplynulých týdnech. Konkrétně pak akciové indexy vykázaly pokles o 3,0 % t/t v případě amerického indexu S&P 500. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 odepsala 3,4 % t/t. Domácí index PX pak meziročně poklesl o 1,6 % t/t na 867 bodů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.