Guvernér Rusnok připouští vrchol inflace kolem 14 %

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v pondělí poskytl rozhovor serveru Seznamzpravy.cz, kde uvedl, že inflace se bude letos dál zvyšovat kvůli válce na Ukrajině. Guvernér Rusnok připustil, že inflace se může postupně dostat až na 14 procent (11,1 % r/r v únoru), což je více, než původně ČNB čekala (cca 10 %). Současně inflace zůstane déle zvýšená a její snižování přichází v úvahu až v příštím roce. Podle Rusnoka na dalším zasedání (31. března) čeká bankovní radu těžká debata o kalibraci dalšího zvyšování sazeb. Guvernér Rusnok nechtěl příliš konkretizovat případné zvýšení sazeb, protože hodně bude záviset i na aktualizaci inflační projekce, ke které nyní dochází. Na druhou stranu Rusnok zatím nevidí důvody pro mimořádné zvyšování sazeb o 1 procentní bod. Dále uvedl, že letos nedojde ke snižování sazeb, jak ČNB původně připouštěla, ale tento krok se odsouvá až na příští rok. Podle Rusnoka nedávné intervence ČNB ve prospěch koruny splnily svůj cíl a Rusnok doufá, že koruna bude znova posilovat a postupně se v pololetí vrátí k úrovni 24,2 CZK/EUR.

Rozhovor odpovídá našemu očekávání, že ČNB na dalších zasedáních zvýší sazby o 25 bazických bodů a možná i o půl procentního bodu (nyní 4,50 %) a postupně je zvedne i nad 5 procent.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.