Shrnutí obchodování na americkém trhu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Krátké shrnutí: 

Ani svatý Patrik nepřinesl při závěrečné seanci uplynulého týdne na trhy zelenou barvu, a hlavní indexy si tak při zvýšené volatilitě z důvodu tzv. Quadruple Witching day (situace, kdy tentýž den expiruje několik amerických derivátů, jako jsou futures na index, futures na akcie, indexové opce a akciové opce) připsaly záporné skóre. Z širokého S&P 500 nejvíce padal bankovní sektor, který byl již několikátý den těžce zkoušen. Zelenou nulu držel jen sektor informačních technologií, který podržely akcie polovodičových společností a taktéž některé velké technologie jako Alphabet (+1,3 % d/d) či Microsoft (+1,2 % d/d). Zlato nepřerušilo svoji spanilou jízdu k metě 2 000 USD za trojskou unci a během pátečního obchodování si připsalo 3 % a za celý minulý týden díky přílivu peněz právě do tohoto kovu z rizikových aktiv dokonce přes 5 %. Naopak největší týdenní propad za několik měsíců zaznamenaly ceny ropy v reakci na neutěšenou situaci v bankovním sektoru umocněnou pátečním vyhlášením bankrotu mateřské společnosti zkrachovalé banky SVB. Po neuspokojivých výsledcích se nedařilo taktéž společnosti s významnou českou stopou v akcionářské struktuře Grouponu (-16,5 % d/d).

 

Makro:

  • Průmyslová výrova za měsíc únor meziměsíčně zcela beze změny při očekávání růstu o 0,2 %
  • Index spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za březen dle předběžných 63,4 b. při konsensu trhu 67 b., což byla zároveň i předchozí hodnota 

 

Pohled na indexy:

DJIA31 858,89      -1,20 %
S&P 5003 916,64             -1,10 %
NASDAQ11 630,51-0,74 %

 

a komodity:

EUR/USD1,066+0,52 %
Zlato1981,20              +3,03 %
Bitcoin26 809+8,40 %
Brent ropa – future72,49-2,96 %
WTI ropa – future66,23-3,10 %

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.