Pravidelný týdenní komentář k trhu

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

V uplynulém, pro USA o pondělí zkráceném, týdnu investoři sledovali rozjezd výsledkové sezóny za 4Q23 a další vývoj v Rudém moři, respektive celkově geopolitiku. Prozatím je výsledková sezóna charakterizována velkými finančními tituly v zámoří (Goldman Sachs pozitivní a Morgan Stanley slabší), které měly výsledky spíše smíšené. Na plný rozjezd „velkých“ jmen se ještě čeká. Situace v Rudém moři se výrazně nelepší a narušení tamních obchodních tepen je pro globální obchod nepříznivá informace. Hlavně spojení s Evropou trpí prudce zvýšenými náklady za přepravu a kvůli obeplouvání Afriky i delší časovou prodlevou. Tento efekt při delším trvání může mít na Evropu dodatečný nepříznivý ekonomický dopad. Současně jitření geopolitiky ve spojení s Íránem byla/je pro trhy dodatečným rizikovým faktorem. Prozatím smíšené firemní výsledky a zjitřená geopolitika včetně situace v Rudém moři nedávají rizikovým investicím prostor pro růst. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden stagnací na +0,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila níže o 1,7 % t/t. Zde se pravděpodobně podepisuje právě vývoj v Rudém moři. Domácí index PX následoval Evropu a odepsal 1,1 % t/t na 1442,2 bodu.

 

Společnosti na BCPP

Manažer společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) Čeněk Jílek, který je zodpovědný za provoz firmy mimo Slovensko, uvedl v rozhovoru pro E15, že rok 2023 se z hlediska hospodaření téměř dotáhl na předcovidové úrovně. Začátek nového roku je přitom podle Jílka velmi silný a pokud by se podobným tempem odvíjel i zbytek sezóny, letošek by mohl překonat r. 2023. Doplňujeme, že TMR vykazuje účetní rok končící v říjnu, proto efekt současné lyžařské sezóny ještě v číslech za r. 2022/23 nebude přítomen. Firma chce výsledky za tento účetní rok zveřejnit na konci února. Jílek rovněž potvrdil, že společnost uvažuje o vytvoření fondu, do něhož by byla vložena realitní aktiva a jehož podílové listy by byly nabídnuty akcionářům TMR. Titul zakončil týden na 560 Kč (-5,1 % t/t).

 

Společnost Eurowag zveřejnila vybrané provozní výsledky za 4Q. Tržby vzrostly o 31 % r/r na 72 mil. EUR především kvůli akvizicím (Inelo). Organický růst byl pak 7,0 %. Celkově je patrné, že na firmu doléhá stejně jako v předchozí části roku negativní dopad aktuálního makroekonomického vývoje v Evropě. Management potvrdil výhled, který počítá se zpomalením růstu tržeb na zhruba 14 – 16 % r/r v nejbližším období kvůli makroekonomické situaci a s jeho zrychlením zpět k 20 % r/r ve střednědobém výhledu. Marže zisku EBITDA by měla letos kopírovat loňský rok, tj. být okolo 43 %, přičemž poté by se měla zvýšit směrem k 50 % po dokončení synergií z akvizic. Prioritou společnosti zůstává snížení zadlužení na poměr čistý dluh/očištěná EBITDA v rozmezí 1,5-2,5x. Titul zakončil páteční obchodování na 27,2 Kč (beze změny % t/t).

 

Agentura Fitch potvrdila stávající rating Energo-Pro na stupni “BB-“ se stabilním výhledem. Potvrzení ratingu přichází po nedávných výrazných akvizicích vodních elektráren a dalších aktiv ve Španělsku a Turecku. Tyto akvizice podle agentury zlepšily finanční profil společnosti prostřednictvím nárůstu instalované kapacity elektráren o přibližně 50 % a také zvýšením podílu příjmů v zahraničních měnách, čímž se snižuje kurzové riziko plynoucí z rozdílného měnového profilu dluhu a příjmů. Jako negativní aspekt Fitch uvádí vyšší expozici vůči nestabilnímu tržnímu prostředí v Turecku, přesto vidí celkový dopad akvizic mírně pozitivně.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo CTP (390 Kč, +3,0 % t/t). Společnost se obešla bez významné kurzotvorné informace, ale na její akcie přišlo nové nákupní doporučení od Goldman Sachs. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-6,7 % t/t na 265 Kč). Titul se obešel bez kurzotvorných informací. Nicméně stále pokračuje velmi volatilní obchodování a cena akcie postupně odevzdává co získala ze začátku roku. Obchodování lze označit spíše za technické.

 

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se bude sledovat výsledková sezóna, kde budou zveřejňovat své výsledky za 4Q23 mimo jiné společnosti jako Netflix v úterý, AT&T či Tesla ve středu a Intel, Visa či LVMH ve čtvrtek. Vedle výsledkové sezóny se bude nadále sledovat dění v Rudém moři či celkově geopolitika, která může stále přidělávat vrásky na čelech investorů. Celkově jsme na příští týden obezřetní s tím, že prodlužování vyostřené situace v Rudém moři či další eskalace situace kolem Íránu může přinést zvýšený odklon od rizikových aktiv především v Evropě. Proti tomu může jít výsledková sezóna, která by však přinesla reakci spíše v zámoří.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční HDP za 4Q23 (oček. 2,0 po 4,9 % r/r) a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za prosinec (oček. 1,0 po 5,4 % m/m). V Německu se zaměříme na čtvrteční indexy IFO, které by měly drobně růst ve všech kategoriích.

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.