Pozitivní výsledky podpoří investorský sentiment

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

První celý únorový týden bude především o výsledkové sezóně. Svá čísla představí společnosti jako UBS, BP, Vestas či Société Générale. Prozatím zajímavá výsledková sezóna může dále podporovat investorský sentiment, který bude naopak tlumen více jestřábím postojem Fedu či ECB, resp. návratem růstu tržních výnosů.


„Samozřejmě bude trh stále ve střehu i vzhledem ke geopolitické situaci, která může skokově přinést výraznější rizikový faktor. Celkově jsme pro příští týden neutrální,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Výsledky zveřejní Komerční banka 

Z domácích zpráv bude sledováno pokračování výsledkové sezóny za čtvrtý kvartál 2023 čtvrteční Komerční bankou. Očekáván je meziroční propad čistého zisku o 30 % na 3,3 mld. Kč, který je dán propadem čistých úrokových výnosů, růstem provozních nákladů a vyššími opravnými položkami. Na provozní úrovni je pak očekáván pokles zisku o 18 %.

Management pravděpodobně zveřejní návrh dividendy, předpoklad je 54 Kč na akcii (7,2% hrubý div. výnos). „Nicméně vzhledem k vysoké kapitalizaci banky by ani vyšší dividenda v rozmezí 55 až 65 Kč nebyla výraznějším překvapením. Výsledky by měly při potvrzení očekávání vyznít neutrálně,“ uvádí Milan Vaníček.


Ve čtvrtek zasedá ČNB

Trh je opětovně na vážkách. Ne jestli centrální banka sníží sazby, ale spíše o kolik. „Naše očekávání je snížení sazeb o 25 bazických bodů, ale mírně větší ‚polovina‘ trhu se domnívá, že dojde ke snížení o 50 bazických bodů na 6,25 %. Pokud by se potvrdilo výraznější snížení, tak bychom očekávali další oslabování domácí koruny, která již atakuje úroveň 25 Kč za euro,“ konstatuje Vaníček.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pondělní ISM služeb za leden (oček. 52,0 po 50,5 bodu m/m) a na čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce. V Německu se soustředí na úterní podnikové objednávky za prosinec (oček. 0,0 po +0,3 % m/m), středeční průmyslovou výrobu za prosinec (oček. −0,2 po −0,7 % m/m) a páteční finální spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. beze změny 2,9 % r/r). V Číně se zaměří na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. −0,5 po −0,3 % r/r) a průmyslovou inflaci PPI za leden (oček. −2,6 po −2,7 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.