Makro: Holub pro rychlejší pokles sazeb ČNB

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Tomáš Holub v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že v současnosti je debata v bankovní radě jen o tempu snižování sazeb.

Inflační bitva není podle Holuba ještě úplně vyhraná, ale cenový vývoj směřuje ke standardnímu vývoji. V této situaci je Holub otevřen snižování sazeb i o 50 bazických bodů, protože i kdyby sazby ČNB v únoru klesly na 6,25 % (nyní 6,75 %), tak měnová politika zůstane restriktivní. Pozitivně Holub hodnotil relativně pozvolný růst mezd. Naopak opačným rizikem může být pokračující růst cen služeb, obnovení růstu cen nemovitostí a také oslabení koruny. Pokud by kurz koruny oslabil výrazně nad 25 CZK/EUR, tak by to mohlo přibrzdit snižování sazeb, nebo pokles sazeb přechodně zastavit.

Rozhovor nepřináší překvapující informace, protože Tomáš Holub již dříve naznačil, že je pro větší uvolnění měnové politiky. Ovšem nadále předpokládáme, že většina bankovní rady zůstane opatrná a na dalším zasedání (8. února) sníží sazby o 25 bazických bodů na 6,50 %. Celkově očekáváme, že ČNB zůstane opatrná a na konci roku by sazby mohly být kolem 4,75 % (2T repo).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.