Oznámí ECB konec kvantitativního uvolňování?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Pro tento týden budou investoři nadále sledovat dění na Ukrajině, které na trhy přináší stále vysokou volatilitu. Vedle toho bude trh sledovat čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, kde zřejmě stěžejní informací bude, zda ECB ukončí své kvantitativní uvolňování ve třetím kvartálu 2022, či nikoliv, respektive jak se dále vyvíjí pohled centrálních bankéřů na inflační vývoj a na vývoj úrokových sazeb v eurozóně. „Prozatím ECB jasný výhled nedoručila. Více jestřábí vyznění by mohlo vyznít negativně pro riziková aktiva,“ uvádí Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


V hledáčku investorů budou rovněž výnosy státních dluhopisů vzhledem ke zveřejnění inflačních dat v USA. Další růst může být rovněž nepříznivou informací pro finanční aktiva. V neposlední řadě se zraky investorů budou upínat k zahájení výsledkové sezóny za první kvartál 2022 v zámoří, která odstartuje velkými investičními bankami.

„Celkově zůstáváme velmi opatrní vzhledem k očekávané výraznější volatilitě s ohledem na válečný konflikt na Ukrajině a na očekávaný tlak na dlouhodobé výnosy – rozhodování ECB a inflace. Výsledková sezóna může, stejně jako tomu bylo v posledních čtvrtletích, dříve zmíněné nepříznivé faktory lehce mírnit. Nesmíme zapomenout, že obchodní týden bude kratší o páteční svátek Velkého pátku na většině trhů včetně ČR,“ konstatuje Milan Vaníček.  

Francie volí prezidenta

Sledované budou rovněž prezidentské volby ve Francii, které kdyby naznačily větší podporu Le Penové, tak by analytici očekávali negativní reakci na francouzských finančních aktivech.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za březen (oček. 8,4 po 7,9 % r/r), čtvrteční maloobchodní tržby za březen (oček. 0,6 po 0,3 % m/m) a spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu na duben (oček. 58,8 po 59,4 bodu m/m).

V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW, které by měly dále poklesnout ve všech segmentech. V Číně se věnují hlavně pondělní spotřebitelské inflaci CPI za březen (oček. 1,3 po 0,9 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.