Británie: Bank of England drží sazby beze změny, ale nevylučuje další zvýšení

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Britská centrální banka Bank of England (BoE) ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (5,25 %) třetí zasedání v řadě. Ovšem vyznění zasedání bylo lehce jestřábí. Hlasování bylo 6:3, když stále 3 hlasy byly pro další zvýšení o 25 bazických bodů.


Britská centrální banka Bank of England (BoE) ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (5,25 %) třetí zasedání v řadě. Ovšem vyznění zasedání bylo lehce jestřábí. Hlasování bylo 6:3, když stále 3 hlasy byly pro další zvýšení o 25 bazických bodů. Centrální banka oznámila, že žádný obrat v měnové politice neplánuje a boj s inflaci musí pokračovat dál, i když trhy na jaře příštího roku již vyhlíží snižování sazeb. BoE zopakovala, že úrokové sazby zůstanou na restriktivní úrovni delší dobu a v případě potřeby je stále připravena znova zvýšit úrokové sazby.

Trh přijal zasedání BoE relativně mírně. Úrokové sazby ráno kvůli globálnímu vývoji klesly 10-20 bodů, ale odpoledne sazba 2letého swapu vzrostla o 10 bodů zpět na 4,4 %. Kurz libry k dolaru posílil o 0,8 % na 3měsíční maximum 1,272 USD/GBP.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.